НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба в Лондон събира жените в изкуството на Матис (16.06.2010)

До 23 юли 2010 г. лондонската галерия „Хели Нахмад” (Helly Nahmad Gallery) представя една колекция от шедьоври на Анри Матис.


В периода, който е показан на събитието художникът е повлиян от отпочиващата и свежа атмосфера на Лазурния бряг.

Там той е създал едни от най – емоционалните си произведения : чувствени модели потъващи в огромни цветя, отворени прозорци гледащи към лазурното  море. Мотото на изложбата е „Сън на блаженство” (Rêve de Bonheur) .

Като контраст на сияещите картини присъстват и четири величествени бронзови Гърбове. Това са фигури изобразяващи женски гърбове и са направени между 1909 г. и 1930 г.
Притежание на галерия Тейт и почти 2 метра на височина те показват една прогресия на женската голота от натуралистичното към по-абстрактно, примитивно и директно усещане за тялото.

Анри Матис е един от най-влиятелните за модерното изкуство художници. Работи амбициозно и със съвършено майсторство във всички традиционни изразителни методи. Даже създал собствена техника за създаване на големи композиции чрез изрезки.

  Най-популярни за света остават  постиженията му в маслената живопис и бронзовите скулптури. Два традиционни метода, през които Матис достига до оригинален, неочакван и възхитителен резултат."Backs"

"Гола с кръстосани крака"
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!