НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Творби на Пикасо и Калдер в музея Пикасо, Париж (26.02.2019)

 Александър Калдер и Пабло Пикасо - две от най-важните фигури на изкуството на двадесети век са представени в музея Пикасо, до 25 август 2019г., през най-значимите теми за творчеството им. Докато резонансите между тях са изпълнени с безкрайни възможности, ключова връзка може да бъде намерена именно в тяхното изследване на празнотата или липсата на пространство, което и двамата художници дефинират.

Калдер и Пикасо са искали да представят непространственото, независимо дали чрез дефиниране на единичното от цялото, както в скулптурата на Калдер, или чрез изразяване на изкривяването на времето, както при портретите на Пикасо. 
 
Калдер изважда празнотата чрез любопитството и интелектуалната експанзия, ангажирайки невидими сили по начини, предизвикващ ограничения в пространството, или това, което той нарича „grandeur-immense”. Докато Пикасо персонализира изследването, фокусирайки се върху емоционалната вътрешна същност. Той изследва всеки герой и разрушава междуличностното пространство между автора и субекта.
Изложбата обхваща около 120 творби, които изследват показват как тези двама художници, всеки по свой собствен начин, се занимава с празнотата и всичко, което тя предполага в един свят, в който цялото е разформирано от липсата на цялост и където, в центъра на всичко, което откриваме е вакуум.
 
Това дълбоко изследване на произведенията на Александър Калдер (1898–1976) и Пабло Пикасо (1881–1973) ще разкрие обща тема между тях, която е изследването на празнотата, или липсата на пространство, което и двамата художници определят в развитието си от реализма към абстракцията. 
 
 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!