НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложбата „Колекция Курто. Поглед към импресионизма“ в Louis Vuitton (26.02.2019)
 Фондът Louis Vuitton представя серия изложби, на които показва създадените във Франция шедьоври от импресионисти и постимпресионисти, които са потънали в частни колекции десетилетия назад. На изложбата „Колекция Курто. Поглед към импресионализма“ са показани 100 картини и графични произведения от колекцията на британския текстилно-промишлен предприемач Самюел Курто (1876–1947). Сред тях – Бар във Фоли-Бержер “ на Едуард Мане, Игри на карти“ на Пол Сезан и Автопортрет с превързано ухо“ на Винсент ван Гог.

Курто, потомък на френските хугеноти, преместили се в Лондон през XVII век, изпреварил своето време  като започнал да събира произведения на такива художници като ван Гог, Гоген, Мане, Реноар и Сезан. В 1920-те години Курто, забогатял от производството на вискоза и можел да си позволи най-доброто, той бил постоянен клиент на парижките арт дилъри, според  директора на галерия Курто - Ернст Вегелин.

Освен това, Курто създава специален фонд за придобиване на импресионистично и постимпресионистично изкуство за държавните колекции на Великобритания. Лондонската национална галерия предоставя на изложбата във фонда Louis Vuitton редица такива произведения, в това чило "Пшеничното поле с кипариси" (1889) на ван Гог, първата картина на художника влязла в колекцията на Британския музей.

През 1923 г. Курто основава първия в страната център по изучаване на историята на изкуството - Институт за изкуствата Курто, като му подарява своята колекция и сграда в Лондон на Портман скуеър. ОТ 1989 г. институтът и галерия Курто се разполагат в тази сграда, която в момента се реконструира за 30 милиона паунда.

Изложбата „Колекция Курто. Поглед към импресионизма“ според Вегелин разкрива подробности за живота на човек,  който не само събира една от най-значимите  колекции на 20ти век, но и радикално променя обществения вкус на Великобритания. Той сравнява Курто със Сергей Щукин, руски индустриалец, чиято колекция близка по тематика е национализирана след Октомврийската революция. 
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!