НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Параклисът на Марк Ротко ще бъде възстановен (05.03.2019)

В продължение на повече от четири десетилетия попечителите, които отговарят за параклиса на Ротко в Хюстън, се борят да калибрират естествената светлина, която се излива през покрива на сградата, осветявайки 14-те картини на художника Марк Ротко.

"Слънчевата светлина в Тексас често се оказва прекалено ярка, заплашвайки да предизвика избледняване на монументалните платна в лилаво и черно", казва Дейвид Лесли, изпълнителен директор на неправителствената организация, която управлява параклиса. През годините служителите са инсталирали серия от прегради, подобни на чадъри, под прозореца, за да блокират частично слънчевите лъчи, като всъщност извършват това, което други виждат като „проникване“ в свещено пространство, предназначено за съзерцание на изкуство.
„Беше като черен диск, който витае над вас“, казва Стивън Касел, директор на офиса на Архитектурните Проучвания (ARO).
 
Сега дизайнер на осветление е предложил решение, което ще елиминира преградата като част от проект на стойност 30 милиона долара, воден от ARO, който ще добави и нови сгради в кампуса на параклиса от 1971 година. Осмоъгълният параклис ще бъде затворен за реставрация, която се очаква да продължи до края на годината, като се изграждат и нови посетителски павилион и „енергийна къща” за механични системи.
Втора фаза на проекта изисква изграждане на административна и архивна сграда и център за обществени програми, както и преместване на бунгало, което ще служи като къща за гости. Насажденията ще бъдат преработени от ландшафните архитекти Нелсън Бърд Уолц, а „градината за медитация“ ще предложи на посетителите почивка.
 
Целта е да се завърши по-голямата част от работата до 2021 г., когато параклисът ще отбележи 50-та годишнина от основаването си - от хюстънските художествени покровители и филантропи Доминика и Джон де Менил.
 
George Sexton Associates е проектирал нов прозорец от специално стъкло, за да се приведе в съответствие с оригиналната форма, одобрена от Ротко, художникът е бил вдъхновен от светлината, която се излъчва през прозореца в неговото студио в Ню Йорк. Оцветените алуминиеви жалузи непосредствено под стъклото ще филтрират светлината, но цялостното впечатление ще бъде, че "няма нищо между вас и този оберлихт", казва дизайнерът. Новата система за изкуствено осветление също ще може да прожектира светлина, която подчертава всяка от картините.

"Баща ми обичаше светлината в това студио и искаше да я възпроизведе в параклиса", казва Кристофър Ротко, синът на художника, който ръководи комитета за управление на параклиса, който наблюдава проекта, както и председателства капиталова кампания за набиране на $ 30 милиона. Лесли казва, че досега са събрани около 10 млн. долара.
 
Стъклените прегради, издигнати във фоайето на параклиса за контрол на влажността и температурата, ще бъдат премахнати. Вместо това, джобно пространство между две групи входни врати ще предпази параклиса от външни елементи като температура и влажност. Покривната повърхност на тавана на параклиса ще бъде заменена с мазилка с акустични свойства.
14те картини на Ротко, поръчани от семейство де Менил, са в „страхотна форма“ и няма да изискват консервационни дейности. Те ще бъдат складирани и съхранявани по време на първата фаза на строителния проект.
 
Освен съзерцателната функция, параклисът е посветен на насърчаването на социалната справедливост и правата на човека и редовно е домакин на събития като симпозиума за изменението на климата, планиран тази седмица. Тези дейности ще преминат към новия програмен център, който ще добави събития като филмови прожекции и танцови представления и ще позволи на параклиса просто да функционира като място за размисъл. По същия начин, книги, пощенски картички и сувенири ще се продават в новия павилион за посетители, а не в параклиса, „декомперирайки“ свещеното пространство.
 
Кристофър Ротко казва, че параклисът е донякъде претоварен от пресата на събитията. "Ние използвахме параклиса за всички наши дейности, което означава, че внасяме пейки и говорители два или три пъти седмично", казва той. За "хора, които може да са дошли от далеч за да видят параклиса, изведнъж това тихо пространство за съзерцание става пчелно гнездо на работници и оборудване, влизащи и излизащи, и това наистина пречи на светостта му. "
 
Отворен 365 дни в годината, параклисът Ротко оценява, че над 100 000 посетители от повече от 100 държави посещават сградата годишно.
Марк Ротко, който умира от самоубийство през 1970 г., никога не е видял завършената сграда от 1971 г .; Кристофър Ротко предполага, че баща му би одобрил проекта за възстановяване и разширяване. "Това беше нещо, което трябваше да направим правилно с визията на баща ми за пространството", добавя той. Това е “възможно най-близо до перфектното решение, което можете да получите”.
 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!