НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Ай Вей Вей показва напрежението между Канада и Китай (05.03.2019)
 Unbroken, изложба на произведения на китайския художник Ай Вей Вей в музея "Гардинър" в Торонто, идва в "интересно време в канадско-китайските отношения", както каза кураторът й Секвоя Милър тази седмица. След ареста във Ванкувър на Мън Ванчжоу, главния финансов директор на китайския технологичен гигант Huawei, миналия декември и последващото задържане на много канадски граждани в Китай, отношенията между двете страни са сложни. Решението на музея да постави под прожекторите  Ай, когото китайските власти не обичат много, само подчертава напрежението.

Първата изложба на "Гардинър"  след миналогодишното голямо събитие на Йоко Оно събира стари и нови творби от творчеството на Ай Вей Вей. Тези, които са следили кариерата на Ай през годините, ще открият малко нови неща. Въпреки това, експозицията предлага безценно въведение към художника в град, в който рядко има самостоятелни изложби на артисти от неговия калибър.

На пръв поглед има известни творби като Courtesan in a Bottle от династията Тан от 1994 г. и „Ваза Кока-кола“ от 2007 г. - критика на навлизането на западната култура в Китай - както и спорната „Изпускане на ваза от династия Хан“, триптихът от 1995 г., който изобразява разрушаването на безценния артефакт, като художникът го оставя да падне на тротоара. На преден план са по-нови произведения като порцелановата инсталация от слънчогледи на Ай Вей Вей (2010 г.), която разглежда индивидуализма сред масите в Китай и подтиква зрителите да преосмислят малоценността на китайските стоки и „Дървото“ (2010), дърво в естествен размер. изработено от съединени части от китайско дърво, което е метафора за политиката „Един Китай“.

Включени са и два комплекта белезници и мраморна камера за видеонаблюдение (най-откритата критика към китайското правителство, което затвори художника през 2011 г.); блестящи разливи на черно масло и дини, направени в керамика; и рафтове от буркани, пълни с прах от неолитни китайски вази. Макар разливите на петрол и буркани да могат да бъдат осмислени с други произведения на художника, свързани с неговия активизъм и трансформацията или заличаването на традиционните културни обекти, те „подчертават чувството за хумор и стремежа към визуално удоволствие“.

Зрителите, които са запознати с по-старите произведения, могат да се насочат към по-новите такива, като серията от великолепни китайски зодиакални знаци, изработени от тухлички Lego, и кула от вази и чифт плочи в синьо и бяло, всички от 2017 година. Китайските зодиакални знаци, показани за първи път (въпреки че малко по-различна итерация беше показана в галерия в Лос Анджелис миналата година), се основават на инсталацията на Circle of Animals / Zodiac Heads на художника от 2010 г. Кулата с вазите, от друга страна, с изобразяването на мрачни винетки, които препращат към глобалната бежанска криза (тема, която преди това е разглеждана във филма на Вей Вей – Human flow от 2017 г.), е може би най-забележителното произведение тук и едно от малкото, които могат да издържат без никакво придружаващо обяснение.

Милър казва, че целта на изложбата е да покаже работата на Ай в керамиката: „Той често не се възприема като художник - керамик, но всъщност е ангажиран с материала повече от 25 години по много дълбок, нюансиран и разнообразен начин“.

Въпреки че Unbroken може да обърка заради количеството теми, които покрива в толкова малко пространство, експозицията все пак успява да даде на публиката общо разбиране за философията на Ай Вей Вей и проблемите, които занимават неговата работа.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!