НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Триизмерността от Леонардо до наши дни (26.03.2019)
Нова изложба в Бодлиевата библиотека, изследва как от Леонардо да Винчи до наши дни художници и учени са се научили да предават триизмерноста на обектите. Тази уникална изложба представя редки рисунки на Леонардо, показващи виртуозния му талант да рисува и представя тримерно обекти в графична форма и показва някои от най-добрите книги, ръкописи, принтове и рисунки на Бодлиевата библиотека, главната изследователска библиотека на Оксфордския университет.

Триизмерното мислене показва как технологичните постижения, от изобретяването на печатарската преса и новите илюстративни техники до фотографията, стереоскопията и 3D моделирането, са позволили на авторите и художниците да споделят своите идеи със света.

В продължение на векове художници, илюстратори и учени се борят с предизвикателството как да предадат три измерения върху двуизмерни медии. Как архитектите са показвали планове за сгради и са представяли 3D обекти на хартия? Как реалистично са се изобразявали наблюденията на феномени от астрономията и природния свят? Изложбата показва как новите техники революционизират начина, по който идеите в областта на анатомията, архитектурата, астрономията и геометрията се предават и в крайна сметка как това е повлияло на възприятието ни за света днес.

Изложбата  „Триизмерното мислене“, която продължава до февруари 2020 г., е планира да отбележи 500-та годишнина от смъртта на Леонардо да Винчи и показва как Леонардо и неговите съвременници са извървяли дълъг път в реалистичното изобразяване на 3D форми. Изкуството и науката се събират в тази експозиция, която ще се хареса на всеки, който се интересува от историята на технологиите, идеите и комуникацията.

Съкураторите Дарил Грийн, библиотекар от Магдаленския колеж, Оксфорд и д-р Лаура Морети, старши преподавател по история на изкуството в университета в Сейнт Андрюс споделят: „Триизмерното мислене изследва как изкуството, технологиите и науката са си повлияли една върху друга през вековете, позволявайки триизмерни концепции и наблюдения да бъдат споделени от ума на автора към ума на читателя и да разширят нашето разбиране за света около нас.

Посетителите  на „Триизмерното мислене“ също ще могат да използват „Codescope“ предоставен за събитието от Бил Гейтс. „Codescope“ е интерактивен начин за изследване на „Codex Leicester“, един от бележниците на Леонардо, който се фокусира върху водата и нейните свойства. Чрез използване на цифров сензорен екран, посетителите могат да разгръщат страниците на виртуалната версия на „Codex Leicester“ и да проучват транскрипции, преводи и анимации, които обясняват повече за работата на Леонардо.

Ричард Овъндън, библиотекарят на Бодли, казва: „Триизмерното мислене“ е рядка възможност да се учим от някои от най-великите художници и мислители в историята, които превърнаха триизмерната комуникация във висококвалифицирано изкуство. Тази очарователна изложба показва и пионерската работа на съвременните практикуващи и изследователи от Оксфордския университет в областта на анатомията, архитектурата, астрономията и геометрията. ”

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!