НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
KAWS влиза в музеите (26.03.2019)
„Всички погледи са насочени към KAWS в Хонконг този месец", казва Клер Крозел, директор на фондацията за съвременно изкуство в Хонконг (HOCA), която организира първото цялостно проучване и изложба, в специалния административен район, на творбите на американския художник (до 14 април, 2019).

На жителите на Хонконг ще им бъде трудно да пропуснат и другото голямо събитие на KAWS: пристигането на една от неговите емблематични надуваеми фигури от серията „Companion figures” - 37 метровата фигура „Holiday“, която беше инсталирана на пристанище Виктория на 22 март за десет дни.

Произведени в сътрудничество с хонконгското креативно студио AllRightsReserved, проектът вече е бил в Сеул и Тайпе, където опашки от хора са се тълпяли пред  мемориалната зала на „Chiang Kai-shek“ през януари, за да закупят винилови фигури и други сувенири в ограничени количества за суми до 50 долара. Феновете вече изкупуват линията продукти в Хонконг.

KAWS, известен още като Брайън Донъли, стартира като графити художник в Ню Йорк през 90-те години. Тогава той отваря билбордовете от автобусните спирки, изважда плаката отвътре, за да нарисува карикатурни лица върху моделите с кръстове вместо очи и ги връща вътре. Тези така наречени „рекламни смущения“  водят до създаване на линия от колекционерски играчки заедно с японската компания Bounty Hunter. Фигурките  се превръщат в култ в Азия сред онези, които са израснали през 80-те години, гледайки улица „Сезам“ и аниме, както и за милениалите и поколението Z.

KAWS, свързва поп културата с изобразително изкуство в творчеството си, така че не е изненадващо, че той прави същото и в мащабната си скулптура. Съществата, подобни на Мики Маус, се доближават до класическото създание от анимационните филми по освежаващ нов начин, запазвайки същността на героя по оригинален начин.

Сега, вълна от музейни изложби в Азия и САЩ (музеят за съвременното изкуство в Детройт ще открие изложба през май) има за цел да впише KAWS в историята на изкуството. По този начин художникът затваря устата на критиците, които смятат, че той е просто бизнесмен, продаващ сувенирни фигурки и че спекулациите просто подхранват популярността му.

 

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!