НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Две изложби на карикатури в София (02.04.2019)

 Традиционната национална изложба „Карикатура“, която тази година е 44-та поред, вече е на 4-ия етаж в галерията на Съюза на българските художници и ще може да бъде разгледана от любителите на хумора и сатирата до 25 април. В експозицията са представени творби на 42-ма автори, познати от страниците на периодичния печат и карикатурните конкурси у нас и по света, където са спечелили редица престижни награди. Голямата награда на СБХ тази година получи Валентин Георгиев, а наградата на секция „Карикатура“ – Мая Чолакова. 

Всяка година художниците карикатуристи се събират в галерията на СБХ на столичната ул. „Шипка“ 6, за да заявят позицията си към наболели политически проблеми, към вечните теми в (не)човешките взаимоотношения, като обхващат всички нюанси на пресъздаването им – от добронамерен хумор и смях през сълзи до гротеска и протест.

Темите са разнообразни и пъстри като самия живот – като започнем от битови закачки, безобидни забавни хрумки, политически крамоли, трудно решими социални проблеми и стигнем до философската карикатура с непреходен характер.

Паралелно днес, 2 април, в галерия София Прес отваря изложба политически шаржове на невъзпитаните карикатуристи от Прас Прес: Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки и Чавдар Николов, съпроводени от зашеметяващи строфи на Иво Балев. Темата е "Непорочните моми", а експозицията показва оригиналите на почти всички героини от последната страница на вестник Прас Прес.

"Те идват от села и паланки, от първични партийни организации и граждански квоти. Идват обрулени, смачкани и решени на всичко да се доберат до Райската градина на площад „Народно събрание“. Живеят в хармония с Адам от Банкя и бързат да опитат от суджуците на познанието и греха. Покриват телата си с Армани, правят фейслифт на мутрите си, нареждат косите си и доволно се оглеждат във вестниците и телевизиите адамови. И тогава, о ужас, катран в меда, сол в кафето, вода в дизела, последна страница на Прас Прес. Цачева, Каратанчева, Павлова, Цацарова, Доганова, Пеевска, Цветанова, Горанова, Нинова, Фандъкова и другите от осма страница. Пак са те и уж същите, още по- обрулени, още по- смачкани и неприлично оядени."

 

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!