НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Скулптури на Филида Барлоу в Лондон (23.04.2019)
 Новооткритата изложба (до 23 юни, 2019 г.) на скулптурката Филида Барлоу е диалог с новите зали на кралската академия, проектирани от архитекта Дейвид Чиперфилд.

С тази изложба тя се опитва да се докаже, че основният материал в скулптурата не е камък, бетон или полиуретан, а  както в архитектурата - пространството. Може би затова Барлоу използва само материали като: цимент, картон, плат, шперплат. Тя преподава четиридесет години, след което решава: „Баста!” - и става художник на свободна практика. За момента най-голямото й постижение е самостоятелна изложба в британския павилион на венецианското биенале през 2017 година.

Постдадаистката Барлоу отбелязва: „Скулптурата може да бъде ужасно авторитарна; вертикалната кула или паметника умишлено се налага, заемайки пространство, което иначе би могло да бъде заето от човека. Затова моята работа е свързана със създаването на аморфни, тлъсти, анти-монументални структури.“  

Изложбата се нарича   Cul-de-sac (от френски „Задънена улица“). По замисъла на автора, зрителят трябва да поеме пътуване през трите зали като една мега инсталация, където една картина замества другата, без да създава цял образ. Филида Барлоу е убедена, че скулптурата в ума на зрителя не работи, така както другите форми на изкуството, давайки само чувство за фрагментарност, но правейки пространствени паузи, интервали, които влияят на емоциите. В навечерието на деня на откриването Барлоу заяви, че винаги се опитва да намери материали, които се държат като сурова глина, така че обектите от тях лесно да могат да се счупят и да се пресъздадат отново. Скулптурата не работи чрез материали, а чрез действията на автора и обществеността.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!