НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
В Италия се опитват да разкрият ДНК кода на Леонардо да Винчи (30.04.2019)
Двама италиански експерти трябва да извършат ДНК анализ на коса, която според тях може да е принадлежала на Леонардо да Винчи. Кичурът за коса е намерен в частна колекция в САЩ и ще бъде показан за първи път в музея Ideale Leonardo da Vinci във Винчи (тосканският град, където е роден художникът), от 2 май, 500-годишнината на смъртта на художника.

„Открихме, от другата страна на Атлантическия океан - кичур с историческа маркировка „Les Cheveux de Leonardo da Vinci“ - тази изключителна реликва ще ни позволи да търсим ДНК” казват Алесандро Вецоси, директор на музея и Агнесе Сабато, президент на фондация "Леонардо да Винчи", в изявление.

Кичурът коса ще бъде представен и на пресконференция в библиотеката Леонардиа във Винчи в четвъртък, когато в Италия, и по света ще се провеждат тържества, за да се почете паметта на художника.

„Тази историческа реликва остава скрита в американска колекция“, казва Вецоси. "Сега ще бъде изложена за първи път, заедно с документи, удостоверяващи нейния древен произход."

През 2016 г. Вецоси и Сабато, които са куратори на изложбата "Леонардо на живо" в музея "Ideale", обявиха, че са идентифицирали прекъсната родствена линия от полу-брата на да Винчи - Доменико, от 35 мъжки потомци, които живели предимно в района на Тоскана.

„Тази реликва е това, от което се нуждахме, за да направим историческите ни изследвания още по-солидни от научна гледна точка“, каза Сабато. "Планираме да извършим ДНК анализ и да го сравним с потенциални живи потомци на Леонардо, както и с костите, открити в погребенията на да Винчи, които сме идентифицирали през последните години."

Сабато добави, че изследването на ДНК на да Винчи може също да разреши противоречия относно „неговите предполагаеми останки в гробницата в Амбоаз, Франция“.

Първоначалното погребение на художника е в параклиса на Сен Флорентин в Шато д'Амбоаз в долината на Лоара във Франция, но то е разрушено по време на Френската революция. Костите са преместени от там и погребани в по-малкия параклис на замъка Сен-Хюбърт, но има само презумпция, че това са останките на Да Винчи.

В понеделник в Амбоаз, в долината на Лоара, започнаха честванията на да Винчи. Ренесансовият гений е роден като незаконен син на нотариус, никога не е бил женен и нямал преки потомци. Той напуска Италия на 64 години, за да се присъедини към двора на френския крал Франсис I.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!