НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Eлектричество или изкуство? (21.05.2019)
 Когато въглищната електроцентрала в Лакенвалде в Източна Германия затваря след разпадането на комунизма, местните жители са облекчени, но и обезпокоени. „Най-накрая хората могат да простират навън прането си, без да се покриват със сажди“, казва Бернд Шмидл, един от старшите служители на завода. Притесненията за работните места скоро също са разсеяни, когато работниците получават по-добре платена работа другаде, казва той. Остават опасенията, че сградите, с елементи на арт деко и арт нуво, ще се разпаднат. - Кой ще намери дългосрочна употреба за стара сграда от 10 000 квадратни метра на четири етажа?

Сега, почти 30 години, откакто е престанал да функционира като електроцентрала, сградата, на 30 км южно от Берлин, ще бъде активирана отново. Но вместо да захранва местната индустрия, каквато е била целта в продължение на почти 80 години, тя ще захрани център за съвременно изкуство.

E-Werk Luckenwalde ще предлага изложби, резидентска програма, работилници и студийно пространство за художници, които все повече са изтласкани от Берлин поради липсата на достъпни наеми. Постранството ще бъде отворено за обществеността на 14 септември с Power Night, пърформанс и музикален фестивал.

38-годишният Пабло Вендел е мозъкът на Performance Electrics, непрофесионален артистичен колектив, закупил централата през 2017 г. E-Werk е най-амбициозният му проект, който все още не включва производството на електроенергия чрез творби или художествени методи, патентовани като Kunststrom (изкуство електричество), но това е заложено в бъдещите планове.

През последните години Вендел произвежда електричество от вятърни скулптури, разработени от рециклирани улични стълбове и от рекламни билбордове - точки за захранване с електроенергия, използвайки мобилни батерии.

Първата му успешна продукция на Kunststrom е през 2008 г. и представлява включване в рекламни билбордове, прикрепяне на соларни модули към тях и използването на получената енергия за осветяване на художествена галерия. Клиентите му са три публични галерии и 23 частни домакинства в Германия. Печалбата, създадена от производството на Kunststrom, се инвестира директно в Performance Electrics.

Performance Electrics вече разполага и захранва арт парк в Кацов, северна Германия, чрез вятърни скулптури, както и част от държавната галерия в Саарбрюкен, и има 20-метров пилон в Щутгарт, който захранва сградата на организацията и почти две дузини индивидуални домакинства.

Вместо екологично неблагоприятни кафяви въглища, електроцентрала E-Werk ще се захранва от дървесни стружки от смърч, осигурени от остатъците от производството на дървени барабани за кабели в съседна фабрика. Полученият въглен ще се използва като хранително вещество за почвата като част от амбицията на E-Werk да бъде въглеродно неутрална сграда, а нагрятата отпадъчна вода ще се използва на място за печене на кафе и съоръжения за приготвяне на бира.

Художници от Берлин вече почукаха на вратата веднага щом чуха, че само на 30 минути с влак от столицата могат да наемат големи пространства на достъпни цени. В рамките на няколко месеца хореограф, художник, музикант, кинорежисьор, дизайнер и скулптор се местят в студийните пространства на третия и четвъртия етаж.

Жителите на Лукенвалдер вярват в амбициите на E-Werk. Населението на града е намаляло с около 6000 души след падането на стената, до голяма степен поради икономическата емиграция. Градът се гордее със 150 забележителни старинни сгради, но много от тях - като бившата фабрика за шапки, проектирана в експресионистичен стил от Ерих Менделсон - стоят празни, притежавани от спекуланти, които се надяват на бум, но иначе не се интересуват от икономическото благосъстояние на града.

„Бяхме толкова натоварени с икономическия модел, в който бяхме принудени да живеем като артисти и за това решихме, че искаме да създадем алтернатива - каза Вендел. „Бихме искали да вмъкнем артисти в индустрията, а не да зависим от прищевките на търговския арт пазар.“

Пабло Вендел
Пабло Вендел
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!