НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Британският музей организира най-голямата изложба на манга извън Япония (28.05.2019)
 През лятото на 2019 г.(май-август) Британският музей ще представи най-голямата експозиция на манга, някога правена извън Япония. Манга са японски комикси или графични романи често с голям обрат, популяризирани в анимационни сериали. Многомилиарден бизнес, който обхваща аниме и игри, мангата е глобално явление и създава нов международен визуален език. Оригиналното значение на манга героите е „картина, която създава бунт“, свързано с великия японски художник от 19-ти век Кацушика Хокусай, чиито различни рисунки на хора, животни и природа са публикувани като „Хокусай Манга“. Оттогава обаче медията се е развила, за да се превърне във форма на потапяне в историята с уникални герои и универсални проблеми. Изложбата Citi Manga ще съживи изкуството на манга, като разгледа как е възникнала в Япония и е станала световен културен феномен. Тя ще изследва трайната привлекателност на мангата и културния кросоувър, демонстрирайки оригинална японска манга и нейното огромно влияние, от аниме до гейминг и „косплей“.

Със своята световноизвестна японска колекция и експертиза, партньорства с манга художници, редактори, издателски къщи и специалисти в Япония, Британският музей води посетителите на пътешествие през феномена манга. От по-ранни форми като комични или драматични проекти на известни японски художници като Кацушика Хокусай (1760-1849), Каванабе Кьосай (1831-1889) и други до 21-ви век, днес мангата е общодостъпна. С безпрецедентни заеми от цяла Япония, изложбата ще разкрие историята на тази индустрия за милиарди долари. Посетителите ще могат да влязат в най-старата оцеляла книжарница в Токио, да влязат в света на художниците, да се срещнат с редакторите на манга и да бъдат герои в специален щанд за снимки. Аудио и видео инсталациите ще ви помогнат да съживите света на мангата. Изложбата също така ще изследва манга феновете чрез големи конвенции като Comiket и World Cosplay summit, потапяйки посетителя в опита на едно от тези събития, както и предоставяйки възможност на посетителите да пробват костюми и да споделят чрез собствените си снимки.

Изложбата ще включва и заеми от водещи световно известни артисти; включително Тезука Осаму (Astro Boy and Princess Knight), Акацука Фуджио (Eel Dog), Торияма Акира (Dragon Ball), Иноуе Такехико (Vagabond and REAL), Ода Ейичиро (ONE PIECE), Хаджи Мото (Poe Clan), Такемия Кейко (The Poem of Wind and Trees), Коно Фумио (Gigatown) и Хигашимура Акико (Princess Jellyfish). Изложбата ще включва и глобалния феномен Pokémon като пример за развлекателна интелектуална собственост, базирана на игри.

Включени са много манга произведения на изкуството, с голямо разнообразие от стилове и предмети, така че да има нещо за всички възрасти, отразяващи различни гласове, идентичности и форми на изразяване. Например, регистрираната в Книгата на рекордите на Гинес за най-много копия, продадени на едно и също заглавие от един автор - мангата ONE PIECE, написана от Ода Ейичиро. Историята отразява приключенията на Monkey D. Luffy и неговата група от млади пирати, докато пътуват в търсене на най-голямото световно съкровище - легендарната "One Piece". Историята обхващаща 91 тома, направени в аниме и дори представление Кабуки и радва хора от всички възрасти по целия свят.

Манга може да се бори и със сериозни проблеми; например, Princess Jellyfish (Kuragehime) манга серия главно за жени, написана и илюстрирана от жена, Хигашимура Акико (р. 1975). Серията изследва изразяването на пола и идентичността чрез измислена жилищна сграда в Токио, където се допускат само жени. Създава се приятелство между една от наемателите и нечестивия син на политик, който се преоблича като жена, за да избегне патриархалните си задължения и да се чувства по-близо до майка си. И двата примера демонстрират способността на мангата да достигне и да се хареса на широк кръг от аудитории на различни платформи.

Самият Британски музей е участвал в манга, в „Приключението на проф. Мунаката в Британския музей“ на Хошино Юкинобе 2010 г, в който популярен герой, професор по фолклор в измисления университет Tōa Bunka, се впуска в завладяващо приключение с потенциален грабеж и възмездие в галериите на музея.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!