НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
98-годишната Лучита Уртадо в галерия Serpentine, Лондон (28.05.2019)
 98-годишната художничка родена във Венецуела, представи близо 100 от нейните творби на изложбата „Лучита Уртадо. Аз живея, умирам, прераждам се“, която се откри в лондонската галерия Serpentine и продължава до 20 октомври. След това изложбата ще се пренесе в музея на изкуствата в Лос Анджелис и в музея за модерно изкуство Руфино Тамайо в Мексико Сити (точните дати все още не са обявени).

Това е първата изложба в живота на Уртадо в такава голяма институция. През 2016 г. нейните произведения бяха показани в галерия
Park View в Лос Анджелис, а през 2018 г. редица картини влязоха в изложбата „Произведено в Лос Анджелис“ в музея Хамър. Художничката, която е муза на много известни съвременници, е открита случайно: Райън Худ, който работи с един от съпрузите й - Лий Муликан, обърнал внимание на инициалите „Л. У.“ на някои произведения. Арт директорът на галерия Serpentine , Ханс Улрих Обрист, се заинтересувал от Уртдао, благодарение на което се състои и настоящата ретроспектива.

В Лондон, в момента можете да видите творби, създадени от 1940-те до наши дни. Сред представените серии са автопортретите от 60-те години, когато Уртадо започва да пише “Аз съм” (“I Ам”) на платната, както и по-нови творби, които отразяват интереса й към екологичния активизъм.

Лучита Урдато се премества с родителите си през 1928 г. в САЩ. В младостта си работи като моден илюстратор в Condé Nast в Ню Йорк. По-късно тя се премества в Мексико, а в края на 40-те години се завръща в Америка, този път в град Мил Вали в Калифорния, където си сътрудничи с групата увличаща се по мистицизма Динатон (членовете на групата също били и нейни съпрузи - Лий Муликан и Волфганг Паален).

В разговор с Ханс Улрих Обрист, проведен през 2018 г., Уртадо говори за връзките и срещите си с различни влиятелни творци. Сред тях е мексиканският сюрреалист Руфино Тамайо, с когото тя се запознава през 1941 година. „Играхме всякакви игри. Например посочвахме някакъв предмет в стаята и питахме: „Кои цветове трябва да се смесят, за да се получи този цвят?“ или „Как да го нарисувам това?”. Той рисуваше в кухнята ми, беше доста необичайно“ - казва художничката. Освен това тя е била муза на дадаиста Ман Рей, който я е снимал в Лос Анджелис през 1947 година.

Същата година се среща с Марсел Дюшан в Ню Йорк. „Обожавах Марсел. Той беше прекрасен“ казва тя. „Спомням си как веднъж се каних да си легна и той внезапно дойде в къщата на Жана [Рейнал] ... Облякох си халат и слязох при него боса. Когато седнах на дивана и протегнах краката си, той се приближи, седна до мен и започна да ми прави масаж на краката. Беше много хубаво. Но тогава тръгнаха толкова много слухове около този масаж!“

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!