НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Първата изложба в България на произведения, създадени в колаборация с изкуствен интелект (06.06.2019)
 След Ню Йорк, Лондон, Ню Делхи и тазгодишното Венецианското биенале, изкуството на изкуствения интелект достига и до София. Първата изложба в България на произведения, създадени в колаборация с изкуствен интелект ще покаже Галерия +359 от 13 юни до 7 юли. „Електронни сънища“ включва нови работи на Албена Баева, Марина Генова, Стефан Дончев, както и серията  „Синтетични абстракции“ на новозеландеца Том Уайт.
 
Албена Баева и Том Уайт учат алгоритми как да създават картини с помощта на десетки хиляди изображения. Какво обаче ни показват тези образи? Какво значат и за кого са предназначени? „Синтетични абстракции“ на Том Уайт са абстрактни картини създадени от алгоритми, селектирани на свой ред от алгоритмите на Amazon, Google или Yahoo като „неуместно съдържание“. Баева помага на един алгоритъм да намери своята идентичност, като създаде свой автопортрет, който да не прилича задължително на човек или робот. 
 
„Вечна машина за сортиране“ на Стефан Дончев е сложен робот, който използва алгоритъма на Тюринг, за да реорганизира своя свят, съставен от черни и бели пулове. Когато приключи подреждането на една картина, механичната ръка, започва отначало, защото докато успее да завърши един цикъл идеите й как трябва да изглежда този свят вече са се променили.
 
Изкуственият интелект е наш съсед, даже наш съквартирант в изследването на Марина Генова. Той променя нашите градове, а вече и дизайна в нашите домове.
 
„Електронни сънища“ повдига въпроса за мястото на изкуствения интелект в нашето съвремие и бъдеще, последствията за нашето общество и  правата на интелигентните машини. Работите на четиримата автори разглеждат изкуствения интелект като автономен участник в нашето ежедневие. Той е субект на дейността си, освободен да взима решения в рамките на изходна база данни и правила.
 
„Електронни сънища“ е част от програма „Радиус“ на галерия „+359“, в която съвременни художници са куратори на изложби, представящи работата си съвместно със селектирани от тях автори. За създаването на „Електронни сънища“ Албена Баева работи съвместно с двама добре познати колеги и с Уайт, чиито авторски подход вдъхновява новата й работа.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!