НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Непознатият Иван Шуманов на "Шипка"6 (21.06.2010)
20 голямо форматни платна на рано починалия график Иван Шуманов (1961-1993) показва галерията на СБХ на ул. „Шипка” 6. Експозицията разкрива една малко известна страна на завършилия графика артист – неговите живописни търсения. Според Съюза на българските художници, той е сред малцината нашенци, които се осмеляват да се отдадат на абстрактната иконография през 80-те години на миналия век.
Той превръща геометрията в мистика, отстоявайки своя темперамент.

„Името на Иван Шуманов е малко познатo сред широката публика, но голяма група от колеги си спомнят за него с вълнение и възторг, не забравят за таланта, ентусиазма и очарованието му” – пишат от СБХ.

Експозицията е организирана от приятелите на Иван Шуманов - Петко Генов и Веселин Праматаров, и със съдействието на акад. Иван Газдов и Стела Шуманова.

Иван Шуманов е роден в Пловдив през 1961 г.  Завършил е Графика в Националната художествена академия.

Участва в международните графични биеналета във Варна /1991, 1993, 1995/, в биеналетата в Маастрихт, Холандия /1992 г./ и Биела, Италия /1992 г./. Представя се в конкурс за млади таланти в САЩ през 1992 г.


 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!