НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
"Късния" срещу "ранния" Реноар във Филаделфия (22.06.2010)
Картини, създадени от Реноар (1841-1919 г.) в последните 30 години от живота му са подредени в Музея за изкуството във Филаделфия и ще останат там до края на лятото. С надслов „Късния Реноар” експозицията показва около 80 картини, скулптури и рисунки на един от най-забележителните представители на импресионизма в света. Заедно с творбите на Реноар в галерията са подредени картини на Матис, Пикасо и Пиер Бонар, вдъхновени Реноар.
Експозицията помага на зрителите да осъзнаят разликите в изкуството на Реноар от първите му творчески периоди, когато под влиянието на Мане и Курбе създава по-реалистични произведения до последните му години, когато се отдава на импресионизма и трептенето на светлината.
Разликата между ранния и късния Реноар е особено видима в две картини със сходни сюжети, представени в изложбата - „Large Bathers”(рисувана през 1884-87 г.) и „The Bathers” от 1918-19 г. За по-късната творба Матис казва, че „това е една от най-красивите картини рисувани някога”.

В „Късния Реноар” са включени произведения заети от публични и частни колекции от цял свят.
Някои от тях могат да бъдат видяни единствено във Филаделфия като творбата “The Guitar Player “ (1897), която не е била показвана пред публика от повече от 90 години; „Woman Combing Her Hair” от 1908 г. притежание на частна колекция; „Woman Tying Her Shoe” (около 1918 г.) собственост на галерия Cortauld Institute в Лондон.


Къпещи се, 1887
Къпещи се, 1887
Къпещи се, 1918
Къпещи се, 1918
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!