НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Apple предлага арт обиколка с добавена реалност в шест големи града (06.08.2019)
 Apple си сътрудничи с нюйоркския Нов музей, с който ще стартира поредица от преживявания с добавена реалност (Augmented Reality), която ще покаже шест мащабни виртуални произведения на изкуството в най-големите световни градове.

Наречено „[AR]T“, AR презживяването ще включва произведения на седем художника, избрани от музея за съвременното изкуство. Те ще „изникнат“ в Лондон, Сан Франциско, Ню Йорк, Париж, Хонконг и Токио.

Предлагани на публиката безплатно от магазините на Apple по целия свят, виртуалните произведения на изкуството ще се появят от 10 август 2019 г. Избраните художници са Ник Кейв, Натали Джурберг и Ханс Берг, Цао Фей, Джон Джорно, Карстен Хьолер и Пипилоти Рист.

В различните произведения, огромни приличащи на извънземни същества могат да бъдат забелязани да танцуват по покривите на сградите, а порталите предлагат поглед към алтернативни светове на скици без перспектива.

Групи от по десет души ще получат iPhone с приложението [AR]T и слушалки, преди да бъдат разходени от член на екипа на Apple из всеки град. По време на сесиите, които ще продължат около пет до десет минути, участниците ще се сблъскат с шестте интерактивни произведения на изкуството на известни обществени пространства като лондонския площад Трафалгар или нюйоркската Grand Army Plaza в Централ парк. Зрителите ще могат да направят снимки и видео на произведенията на изкуството по време на своето изживяване.

„Музеят винаги е бил водещ в пресечната точка на изкуството и технологиите и не бихме могли да искаме по-добър партньор от Apple, който да подкрепи фантастичните визии на тези пионери-художници“, каза Лиза Филипс, директор на Нов музей.

„Допълнената реалност е среда, която е развита за динамичен и визуален сюжет, който може да разшири практиката на един художник извън студиото или галерията и в градската среда“, добави тя.

Творбата на Джурберг и Берг, озаглавена This Is It, въвежда зрителите в световете на дигиталните приказки, като разкрива вълшебни същества вътре в издълбани дървета, докато произведението на Джорно Now in the Dawn of My Life показва вдъхновяващи фрази да се носят във въздуха. Сред произведенията са и това на Рист - International Liquid Finger Prayer, което приканва участниците да преследват многоцветна, блестяща форма, която се носи през градските пейзажи.

Тази интерактивна разходка е само една от трите различни сесии, от които потребителите могат да избират.

Участниците могат също да участват в 90-минутна [AR]T лаборатория, която ги учи на основите на създаването на AR с помощта на Swift Playgrounds - приложение, което помага на хората да се научат да кодират.

Като алтернатива посетителите могат да влязат в магазина на Apple по целия свят, за да изживеят AR арт инсталацията.

В допълнение към своите подобни на извънземн фигури на Apple [AR] T Walks, Кейв също проектира интерактивна AI инсталация за потребителите, които могат да изпробват в магазина, наречена Amass.

С помощта на приложението [AR] T Viewer, потребителите могат да изпробват интерактивното изживяване на американския художник Кейв на „вселена от положителна енергия“, заобиколена от цветни, плаващи елементи Ikon.

Стартирането на AR в Apple идва само месец, след като главният директор по дизайна Джони Айв обяви напускането си на компанията. Напускането на компанията ще бъде по-късно тази година, тъй като дизайнерът роден в Британия план планира да създаде независима дизайнерска компания, наречена LoveFrom.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!