НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Най-голямата италианска банка планира да продаде колекцията си от произведения на изкуството (06.08.2019)
 Италианската банка UniCredit, обяви планове за продажба на своята колекция от изкуство, една от най-големите корпоративни колекции в света, и ще насочи приходите за финансиране на социални проекти в различни части на Европа. Инициативата идва от Жан Пиер Мустиер, председател на борда, който продава частен самолет, собственост на банката и се движи из Италия в малък Fiat 500.

Колекцията включва 60 хиляди произведения на изкуството, сред които - произведенията на Джорджо Де Кирико, Густав Климт, Фернанд Леже и Герхард Рихтер, които са изложени в отделите на банката в Италия, Германия и Австрия. Говорител на банката каза, че все още не е решен въпросът колко и кои конкретни работи ще бъдат продадени, но продажбите трябва да започнат още през тази година.

На първия етап се планира да се спечелят най-малко 50 млн. евро. Намерението за продажба на колекцията възникна, след като банката разшири инициативата си за социално въздействие, която преди това обхващаше само Италия, до други европейски страни, включително Австрия, България, Германия, Румъния и Хърватия. Подкрепата за образованието и равенството между половете, както и създаването на нови работни места са сред основните задачи на банката, която миналата година одобри отпускането на 73 милиона евро за финансова помощ на социални предприемачи и стартиращи фирми в Италия.

Представителят на банката заяви, че редица произведения на изкуството ще бъдат дарени на местни музеи, "а част от постъпленията ще бъдат насочени към други значими проекти, включително подкрепа за млади художници в регионите".

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!