НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Лувър показва рисунки от колекцията на Мариета (13.08.2019)
 Пиер-Джийн Мариета (1694–1774) събира една от най-завладяващите колекции на рисунки през 18-ти век, на цели 9 600 листа. Шедьоври на велики художници са изложени редом със забележителни творби от второстепенни майстори в стремежа му да обобщи перфектно историята на рисуването, от нейното начало до съвременните му художници. Освен публикацията на Пиер Розенберг през 2011 г. на първите два тома, посветени на рисунки от френската школа от колекцията на Мариета, публикуването на изчерпателен детайлен каталог с италиански рисунки също придружава тази изложба - стоте най-забележителни листа на Мариета: произведения от най-големите италиански художници, сред които Рафаело, Микеланджело, Тициан, Веронезе, Карачи, Гуидо Рени и Гуерчино, са взети от няколко парижки колекции, преди всичко от тези на Лувъра.

Последният представител на знаменитата династия на дилърите на печатни издания, признат за „сътрудник“ на Académie Royale de Peinture et de Sculpture, Пиер-Джийн Мариета е бил печатар и чертожник, преводач и изкуствовед, неуморен писател на писма и най-вече, един от най-големите колекционери на рисунки на всички времена.

Докато Мариета се стреми да създаде универсална колекция, той има ясно предпочитание към Италия, както е илюстрирано в писмо от 12 декември 1769 г. до архитекта Томазо Теманса: „Тези, които като мен, предпочитат произведенията на италианските майстори пред тези на художниците от Холандия, са малко и са далеч (…). Това не ми пречи да преследвам вкусовете си и не е преувеличено да ви кажа, че моята колекция, създадена в този дух, е може би най-пълната и добре подбрана, която съществува в Европа. "

Частта от колекцията, която доставя на своя автор най-голямо удоволствие и чувство на гордост, е представена от Лувъра в тази изложба. След кратък преглед на живота на Пиер-Джийн Мариета и легендарния характер на неговата колекция, посетителите са поканени да вървят по стъпките на пътуването му в Италия, предприето на 23-годишна възраст, което за него е  било като училище. Колекцията Мариет прилича на пътуване в пространството (през художествените центрове) и времето (от началото на рисуването до съвременните художници), от Венеция до Тоскана, Болоня, Рим и Неапол.

Последната секция подчертава паспартуто, което той използва за рисунките. Един от отличителните елементи на колекцията,  паспарту с лента, която по принцип е бяла или златна лента и прочутата синя хартия, украсена с черни ленти, като всеки лист съдържа уникална картичка, съдържаща името на художника. Секцията завършва с историята на разделянето и възстановяването на колекцията, която продължава и днес.

Куратори на изложбата са: Пиер Розенберг, почетен президент-директор на Лувъра и Виктор Хундсбуклер, уредник на департамента за печат и рисунки към Лувъра.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!