НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Скулптура, бутната от котка, се оказа автентичен Джакомети, който се продаде за 500 000 паунда в Кристис (27.08.2019)

 Котките са прословути с това, че могат да съборят почти всичко, което човек постави върху равна повърхност - дори ценна скулптура на Алберто Джакомети.


Епизод от популярното телевизионно предаване на Би Би Си „Fake or Fortune?“ разкри, че творба от гипс, приписана на швейцарския скулптор, е трябвало да бъде реставрирана поради повредите, които е претърпяла, след като е била съборена от котка. В крайна сметка пластиката бе продадена за 500 000 британски лири в Кристис, Лондон на търга „Art of the Surreal sale“.

За първи път излъчен миналата есен, епизодът остави зрителите в напрежение, докато скулптурата беше подложена на интензивно изследване от комитета на Джакомети в Париж; той бе излъчен повторно снощи с потвърждението за автентичност и последващото придвижване до Кристис.

Квадратната, абстрактна творба, озаглавена „Tête qui regarde“, е донесена на екипа на „Fake or Fortune?“ от предишната й собственичка Клер Кларк-Хол, която вярва, че баба й е купила скулптурата директно от Джакомети, докато е живеела в Париж през 30-те години на миналия век, макар че почти няма доказателства. Това, което тя знаела със сигурност, е, че скулптурата е съборена от семейната котка през 60-те години. Тогава дядото на Кларк-Хол се опитва да поправи работата с блажна боя, скривайки подписа на автора.

Произведенията на Джакомети често донасят милиони на търг  на своите собственици - неговият „Pointing Man“ бе продаден за 126 милиона долара в Ню Йорк през 2015 г., което я прави най-скъпата скулптура, продавана някога на търг. И все пак творбите му са изключително трудни за удостоверяване и фалшификатите изобилстват.

През целия епизод Фиона Брус, водеща на предаването и търговеца на изкуство Филип Молд, усърдно се опитват да проверят произхода на произведението, дори стигат дотам, че да го прекарат през рентгенов апарат в лондонския кралски ветеринарен колеж - основен повратен момент в случая. Според Молд, машината, използвана за сканиране на „големи и необичайно оформени животни“, разкрива още скрити реставрации, „които предполагахе, че може би са станали в леярната на Джакомети. Един фалшификатор едва ли би стигнал до това”.

Едва когато комитетът на Джакомети смъкнал боята от скулптурата нанесена от дядото на Кларк-Хол след инцидента с котката, се появил надписът „Алберто Джакомети 1928 г.“


Брус отбелязва в епизода, че случаят е един от най-сложните, представени в предаването. „Никога преди не сме се занимавали със скулптура и беше удивително трудно да открием информация за поредицата на Джакомети и по-специално за версиите на гипса, който открихме“, казва тя.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!