НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Барон Джейкъб Ротшилд оставя банковото дело заради изкуството (22.10.2019)
 Джейкъб Ротшилд подаде оставка. Потомъкът на легендарното семейство банкери напуска поста председател на инвестиционния фонд RIT, който се оценява на 3 милиарда паунда, за да стане негов почетен президент. А служителите на известното имение на Ротшилд Уодесдон се подготвят за лавина от нови проекти. „Работих тук шест години и никога не се чувствах некомфортно - такъв е неговият перфекционизъм, нагласа и издръжливост“, казва Пипа Шърли, ръководител на колекциите на Ротшилд. Прозорците на офиса на Ротшилд са с изглед към Спенсър Хаус, неокласическо имение на семейството на принцеса Даяна. През 1985 г. баронът го наема за 125 години, реставрира го и го обзавежда.


Ротшилд вече е на 83 години, но животът му продължава да е изпълнен с нови планове. Повече от 30 години той е главен герой на културната сцена във Великобритания. През всичките тези години баронът учи как да се мисли стратегически и креативно, за което получава купища награди и степени. През 1985 г., оглавявайки попечителния съвет на националната галерия в Лондон, той привлича семейството Сайнсбъри, за да финансира музея. В крилото, кръстено на тях, в момента се съхранява колекция от ренесансово изкуство. Именно Ротшилд в края на 90-те години убеди британския вицепремиер Майкъл Хезълтайн да премести чиновниците от Самърсет Хаус, за да може сградата от 18 век да стане достояние на обществеността. През 2000 г. се ражда проектът за осветяване мостовете в Лондон под наименованието „Осветена река“. Отначало Ротшилд поканил американският художник Джеймс Тарел да създаде осветено водно пространство пред фасадата на Самърсет Хаус, но той поискал твърде много бюджет. Тогава баронът и дъщеря му Хана решили да украсят цялата река и привлекли други меценати към проекта.


Една от най-важните дейности на Ротшилд е обединяването на „хора на бизнеса” и „ценители на красотата”. Той се занимава с това от 1994 до 1998 г., когато е председател на фонда за културно наследство. Баронът настоява всички музеи, кандидатстващи за безвъзмездни средства да подготвят бизнес план и ги изпращал на одиторски компании за провеждане на образователни програми за музейни работници.

В ход на реализация е най-големият проект на Ротшилд. След две години  ще бъде завършено строителството на третата най-важна обществена сграда в Израел - Националната библиотека в Йерусалим. Средствата за изграждането й се отпускат от фонд Ротшилд. „Имахме открит конкурс, в който не участва нито един известен архитект, тъй като те са много разглезени. Прегледахме 300 проекта и не ми хареса нищо, но трябваше да избера”, казва Джейкъб Ротшилд. „Когато избрахме проектите повикахме на събеседване Ренцо Пиано, Франк Гери Herzog & de Meuron и им казах: „Просто елате и ни кажете какво бихте направили.“ Така избрахме Herzog & de Meuron."

Най-новият арт проект на Ротшилд е в неговата къща на Корфу. Двете бронзови фигури на Навзика и Одисей, стоящи на носа на острова, са ясно видими от корабите, минаващи през пролива между Гърция и Албания.

А на 7 септември в имението се появи нова атракция - съкровищница. Основната къща на имението, завещана от Джеймс де Ротшилд през 1957 г. на Националния тръст за изкуство на Великобритания и частично управлявана от Джейкъб от 1988 г., е изискан музей и красиво обзаведено викторианско имение. Съкровищницата е създадена, за да покаже на обществеността 300 ценни предмета на ювелирното изкуство. Кураторите работят съвместно със създателите на приложението SmartyFi, развивайки способността на програмата да работи с триизмерни обекти. Ротшилд се отнася с ентусиазъм към цифровите технологии. Според барона, той има още много работа: от въвеждането на ред в счетоводните книги на Уодесдон до увеличаване на стипендиите, от работа с посетителите на неговия музей до поръчката на нови произведения на съвременното изкуство.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!