НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Леонардо в Лувъра - събитието на есента (29.10.2019)
Основното събитие за есента в Лувъра е изложбата на Леонардо да Винчи. Тя e посветена на 500-годишнината от смъртта на художника. Събитието ще бъде различно от обичайните експозиции по повод юбилеите на великите майстори с многобройни експонати. Този път е намислено да се прояви друга форма – ще бъдат показани малко неща, но чрез тях зрителят ще бъде запознат също пълноценно с творческите методи и философия на художника.

Някой може да каже, че Лувъра просто е бил принуден да избере алтернативен подход към изложбата поради малкия брой картини, уверено приписвани на Леонардо да Винчи, които изобщо са достигнали до нас  (повечето експерти в света са съгласни за 15-17 негови оригинални творби, припознавани общо взето като безспорно негови). Музеят е принуден и да се откаже заради очакваните трудни преговори с други музеи за предоставяне на техните произведения на гения за временно ползване. „Знаехме, че няма да е лесно“, заявиха кураторите на изложбата Винсент Делевен (Катедра „Живопис на Лувъра“) и Луи Франк (Катедра „Графика и рисуване“).

Но за сметка на малкото творби всеки посетител ще получи каска с очила, като по този начин предоставя рядка възможност с помощта на VR технологиите да се доближи до шедьовъра и да види подробно какво се крие зад стъклото.

Преди десет години, в самото начало на подготовката на изложбата, беше ясно, че тя трябва да представи наследството на Леонардо от различен ъгъл от обичайните юбилейни експонати. „Нямахме предварително формулирани идеи“, заявява Делевен, „и не ни интересуваше какво е казано и направено преди нас. Искахме да видим нещата по-отблизо и може би да подредим наново някои акценти. “ Отначало Франк и Делевен щяха да се придържат към традиционния хронологичен подход, но след това промениха мнението си. „На всички ни изглеждаше много убедително какво казват експертите за творчеството на Леонардо. Но сега вече не сме съгласни с тях и не вярваме, че кариерата му е разделена на отделни периоди, определени от географията: Флоренция - Милано - Франция. Например, че пристигайки в Милано, той променя стила си. “

Вместо това зложбата е разделена на четири теми, посветени на ключови етапи в творчеството на Леонардо. За да внесе ясна хронологична база под нея, Франк изследва архивни материали в продължение на десетилетие, в резултат на което той успява да премахне редица измислици, които оформят нашите съвременни представи за живота и творческия метод на художника. Въз основа на тези проучвания кураторът подготвя за изложбата нов превод на биографията на Леонардо, съставена от Джорджо Вазари в средата на 16 век, с уводна статия и коментар.

 „Изминахме дълъг път, като се съсредоточихме върху благородството, което през последните 120 години беше лично, субективно”, казва Делевен. - Наистина ни помогна при съставянето на каталога на произведенията, но днес трябва да продължим напред, трябва да допринесем за развитието на по-обективни, научно обосновани методи на атрибуция. Опитваме се да покажем на експертите и широката общественост необходимостта отново да се върнем към това, което имаме“.

Първият раздел на изложбата е посветен на светлината, сянката и релефа от Леонардо. Един от ключовите експонати тук е монументалната скулптурна група „Неверието на св. Тома” от флорентинския музей на Барджело, изпълнена между 1467 и 1483 г., когато младият Леонардо изучава занаята на скулптора в работилницата на Верокио. Шестте скици на драперия на Леонардо, представени тук от колекцията на Лувъра, директно се отнасят до тази скулптура с нейната игра на светлина върху бронзова повърхност. Скулптурите са представени във всички раздели, включително големите медальони на Леонардо с подробно описание на неговата релефна техника.

Вторият раздел разглежда техниката на майстора. В края на 1470-те, когато според Делевен са настъпили промени в стила на Леонардо, той спира да отдава първостепенно значение на анатомията. Той се заинтересува от движение, жизненост, дори ако е необходимо да се жертва анатомична точност. Видът на свободата, който е постигнал в скиците, и колко време му е необходимо за създаването на самата картина, се доказва например от великолепната скица на „Мадона и котката“ от Британския музей и „Мадона Беноа“ от Ермитажа. По това време кураторите включват и „Свети Йероним“ от Ватиканските музеи, Лувъра „Мадона в скалите“ и някои от миланските портрети.

Четвъртият раздел, озаглавен „Животът“, включва копие на „Тайната вечеря“, направено през 1506 г. от Марко д’Оджоджо и считано за най-близко до оригинала. Митът, че Леонардо създава толкова малко произведения поради факта, че той постоянно се разсейва от нови идеи, също не издържа на критиката, твърдят кураторите. Всъщност за него „изпълнението винаги е било по-важно “. Благодарение на факта, че Леонардо прекарва толкова много време, подобрявайки своите картини, работейки върху сфумато, който им придава мистерия, неговите произведения са толкова загадъчни, но и изпълнени с живот. Като пример, тук са подготвителни рисунки за „Тайната вечеря от Уиндзор“, „Портрет на Изабела д’Есте“, инфрачервени изображения на „Мона Лиза“, „Леда“ (изложена до антична скулптура, за да покажат колко дълбока е майсторът преосмисли нейния образ) и „Йоан Кръстител“. В крайна сметка кураторите заключават, "причината Леонардо да има толкова малко произведения се крие в методологията на работата му върху тях".

.
.
.
.
.
.
„Неверието на св. Тома”
„Неверието на св. Тома”
„Мадона и котката“ от Британския музей
„Мадона и котката“ от Британския музей
Мадона Беноа“ , Ермитаж
Мадона Беноа“ , Ермитаж
„Мадона в скалите“
„Мадона в скалите“
„Свети Йероним“ от Ватиканските музеи
„Свети Йероним“ от Ватиканските музеи
„Тайната вечеря“
„Тайната вечеря“
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!