НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Археолог създава опера посветена на Тутанкамон, за да отбележи откриването на Великия египетски музей (05.11.2019)

Захи Хавас, бившият министър по въпросите на древността в Египет, заяви, че е създал сценарий за опера, базирана на най-известния фараон, цар Тутанкамон, която ще бъде изпълнена при откриването на Великия египетски музей в Кайро в края на 2022 г. 


Хавас заяви при откриването на изложбата: „Тутанкамон: съкровищата на Златния фараон“ в лондонската галерия Saatchi (до 3 май): „Когато пишете сценарий за опера, не е необходимо да се придържате 100% към историята, защото историята е скучна. Трябва да изразиш усещането. За сравнение, епичната Аида, която е създадена в древен Египет и написана преди 148 години от Джузепе Верди, е вече „изтощена“.

През 2001 г. правителството на Египет взема решение за създаването на най-големия археологически музей в света. Локацията е пустинното плато, разположено между Великите пирамиди в Гиза и новия град на Кайро. 17 години след началото на амбициозния проект дълго мечтаната реализация е в действие. До края на тази година се очаква музеят да започне частично да изпълнява своята функция. Част от главните изложбени зали ще станат достъпни за обществото и туристите, а официалното откриване на целия комплекс се очаква да бъде през 2022 г.

Хавас е съавтор на продукцията за откриването с Франческо Сантоконо; музиката е композирана от италианския музикант Лино Зимбоне. „Написах операта и я предложихме на музея за откриването му и те се съгласиха“, казва той и добавя, че би било „хубаво да се постави  в западната долина на царете през 2022 г.“, отбелязвайки 100-годишнината от откриването на гробницата на крал Тутанкамон от египтолога Хауърд Картър. Хавас казва, че една сцена ще се фокусира върху опита на кралица Нефертити да убие Тутанкамон. „Нефертити [съпруга на фараона Аханатен] има дъщери, но нито една дъщеря не може да бъде цар на Египет. Мъж трябва да бъде фараон, но мъжът не може да бъде цар без жена. Нефертити е толкова разстроена, че се допитва до свещеник. Той й каза да убие Тутанкамон.”, разказва Хавас.

Хавас написва официалното издание - каталог за изложбата на Тутанкамон, която преди това ще бъде видяна в Лос Анджелис и Париж. Печалбите реализирани от тази изложба ще подпомогнат довършването и организацията на Великия египетски музей.

Една от основните амбиции на бъдещия музей е превръщането му в световен център на египтологията. Там ще бъде новата точка, където учените ще могат да продължат проучванията си по разкриването на тайните на една от най-мистериозните цивилизации. Самият музеят ще притежава най-голямата колекция от египетски артефакти в света. Част от тях ще бъдат предметите, открити в гробницата на Тутанкамон, които досега не са били достояние на широката публика. Сграда ще бъде с разгъната застроена площ от 95 хил.кв.м. Ще бъде оборудвана с 20 хил.кв.м. изложбена площ, детски музей, център за консервация и реставрация, библиотека, аудиториум, мултимедийни и конферентни зали.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!