НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
В СБХ стартира Осмо международно триенале на графиката София 2019 (26.11.2019)
 Съюзът на българските художници /СБХ/ откри Осмото международно триенале на графиката, което събира над 300 участници от 36 страни. Събитието беше открито в понеделник в препълнените зали на ул. Шипка 6, експозицията продължава до 31 януари.

Пред българската публика са представени световни автори, които отразяват съвременните тенденции и поставят София на картата на световната графика.

Международно триенале на графиката е форум за графично изкуство, който се провежда от 1995 година и отразява развитието на художествената графика в България и по света. Осмото издание обхваща серия от изложби и събития, ориентирани едновременно към специализираната и към широката публика и предлагащи богата и разнообразна програма.Триеналето е утвърдено като един от най-авторитетните международни форуми в страната, който надхвърля традиционната идея за класическа печатна графика и дава възможност на художниците да представят свои дигитални графики и графични инсталации, разказват от СБХ.

Триеналето регистрира и отразява художествените процеси, представя в оригинал утвърдени в световен мащаб автори и предоставя поле за изява на млади творци. Национално жури селектира най-добрите творби от над 300 автори, чиито графики формират престижната колекция, изложена в пространствата на "Шипка 6", а международно жури за наградите определя носителите на призовете, допълват от СБХ.
 
Голямата награда на журито на престижнага изложба получи ДЖАН УЕЙ, КИТАЙ

Две равностойни награди бяха присъдени на авторите АГНЕС ВОЛКОВИЧ, ГЕРМАНИЯ и АНДРЕА СЕРАФИНИ, ИТАЛИЯ 

Награда на „Директа”,  представител на хартии „Фабриано“ бе връчена на ЧАВДАР ГЮЗЕЛЕВ, БЪЛГАРИЯ

Печатната графика е изкуство, което в своя ход на развитие наред с многото си други достойнства доказва своята обвързаност с технологичния напредък и дава възможност за тиражиране. Именно това нейно свойство да бъде отпечатана върху хартия я прави изключително комуникативна, удобна за транспортиране и експониране из цял свят. Така, тя става желана и търсена от художници и колекционери и често е носител на актуалните процеси в изкуството, разказват още от СБХ.

Основната изложба е разположена в реконструираната зала на първия етаж в галерията на "Шипка" 6 и е първата в реновираното пространство.

 
 
Международното жури обявява наградите на Триеналето: Любен Генов, (зад него, от ляво на дясно) Буян Филчев, Ратеб Шабан, Йордания, Едвин Драгичевич, Хърватия, Педро Галилея, Испания.
Международното жури обявява наградите на Триеналето: Любен Генов, (зад него, от ляво на дясно) Буян Филчев, Ратеб Шабан, Йордания, Едвин Драгичевич, Хърватия, Педро Галилея, Испания.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!