НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Арт павилион от морски водорасли в Давос като предупреждение за климатичните промени (28.01.2020)
 „Отделът за морските водорасли“ на дизайнерката Джулия Ломан показва павилион от водорасли и ратан на конференцията на Световния икономически форум в Давос, където световните лидери се срещнаха тази седмица. Наричан „Хидака Охму“, органично оформеният павилион е формиран от полупрозрачни панели от големи морски водорасли - или макроводорасли - поставени върху рамка от ратан. Материалът е обработен, за да остане гъвкав, така че да може да се разтегне като кожа.

Павилионът е инсталиран срещу прозорец в конферентния център и е проектиран така, че да изглежда, сякаш расте в него. Поредица от възли стърчи от покрива му, а други са прикрепени по-нататък по стъкления прозорец. Произведението на Ломан има за цел да внесе мултисензорно изживяване на природата в иначе стерилната сграда за конференции.

Родената в Германия дизайнерка е основала The Department of Seaweed или „Отделът за морските водорасли“ през 2013 г., по време на обучението си в Лондонския кралски колеж по изкуствата и като резидент - дизайнер в музея Victoria & Albert.

Преподава в отдела за дизайн в Университета в Аалто във Финландия, където провежда и изследователски проекти за материали и биологични цветове, включващи водорасли, като част от съвместната програма по химия и изкуства на института.

Павилионът в Давос се опира на зловещата творба на Оки Наганоде, която Ломан инсталира в лондонския музей V&A през 2013 г., която също е направена от панели от морски водорасли, опънати върху ратанова конструкция. Посетителите могат да влязат вътре през отвор отстрани, да седнат на пейка, която има гледка към снежния швейцарски пейзаж отвън.

Цветът на панелите от водорасли се променя от жълт през оранжев до кафяв, в зависимост от светлината и времето на деня. Освен това излъчва солен аромат на морето. Дизайнерът, който преди това е проектирал сенници с лазерно изрязване, се надява, че структурата ще ангажира делегатите на конференцията с въпросите, пред които е изправен природният свят, и по-специално с предизвикателствата на изменението на климата. „Нуждаем се от емпатичен, повече от човекоцентричен начин да се ангажираме с природата“, каза Ломан.

"Всеки вид има равно право на живот на тази планета. Можем да използваме същата човешка изобретателност, довела до климатичната криза, пред която сме изправени сега - и дизайнът има много да отговори в това отношение - за защита и възстановяване на екосистемата, която ни поддържа“.

Инсталацията представлява част от Partnering with Nature, изложба на конференцията, курирана от нюйоркския музей Cooper Hewitt,.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!