НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Последните мигове от живота на Уорхол в Бруклинския музей (30.06.2010)
До 12 септември 2010 г. Бруклинският музей приютява експозиция посветена на Анди Уорхол и последния му творчески период.

Изложбата е под наслов „Анди Уорхол: Последна декада” и съдържа почти 50 творби като разкрива жизнеността, енергията и подновеният експериментаторски дух на твореца.

В сравнение с творчеството си продължило 40 години това е периодът,през който Уорхол създава най-много произведения в серии и значително големи по размери.

Това е десетилетие изпълнено с голямо усъвършенстване за него, през което освен промяната на стила си включва и нови техники в творбите си.

В късните 1970 години той развива нов интерес към абстракцията първоначално със сериите си „Oxidations” и „Shadows”, а по-късно с „Yarn”, „Rorschach”, и „Camouflage”. Завръщането му към рисунката на ръка през 80-те години е вдъхновено от съвместните проекти с Жан-Мишел Баския, Франческо Клементе и Кийт Харинг.

Кулминацията на експозицията е серията на Уорхол съставена от различни вариации около произведението на Леонардо Да Винчи „Тайната вечеря”.
Това е и една от най-обемните серии в творчеството му. Събрани заедно тези работи откриват непознати факти за късната му кариера показвайки как едновроменно с рисуването на картините е съчетавал наблюдението на оригинала, твърдят от музея.


Self-Portrait (Strangulation), 1978
Self-Portrait (Strangulation), 1978
Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat, and Francesco Clemente, Origin of Cotton, 1984
Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat, and Francesco Clemente, Origin of Cotton, 1984
Double $5/Weightlifter, 1985–86
Double $5/Weightlifter, 1985–86
Rorschach, 1984
Rorschach, 1984
The Last Supper, 1986
The Last Supper, 1986
Leonardo Da Vinchi - The last supper
Leonardo Da Vinchi - The last supper
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!