НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Три години затвор за руски изкуствоведи, "обидили" църквата (10.07.2010)
Три години затвор заплашват двама от най-известните руски куратори затова, че са обидили православната църква в изложба, съобщи РИА Новости. Решението на съда трябва да бъде оповестено на 12 юли 2010. То определя съдбата на Юрий Саморудов и Андрей Ерофеев за организираната от тях експозиция „Забраненото изкуство”.
Направена през 2007, изложбата включва картини, недопуснати до руските държавни галерии през 2006 поради тяхното отношение към християнството.  В едно от произведенията Божият син се появява като Мики Маус, в друга картина, показваща разпятието, главата на Исус е подменена с медал на името на Ленин, най-високата почит в бившия СССР.
Според Самодуров, делото отразява желанието на Руската Ортодоксална Църква и на държавата да контролират обществото. Ерофеев добави, че това е политическа разправа и няма нищо общо с демокрацията и справедливостта. Според него цялата история е дело на религиозната ултранационалистическа организация Народний Събор, водена от Олег Касин.
Артисти, писатели, активисти, жураналисти и политици от опозицията изпратиха десетки отворени писма срещу тази саморазправа. Едно от тези писма, подписано от най-известните артисти на Русия, бе адресирано до президента Дмитрий Медведев.
На 7 юли всички поддръжници на изкуствоведите се събраха на митинг против решението на съда.
На снимката: Андрей Ерофеев пред една от своите скандалн изложби
Плакатът на
Плакатът на "Забраненото изкуство"
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!