НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Няма откраднати картини на Никола Танев в Лондонски галерии (13.07.2010)

Сигналът, че в Лондон има откраднати картини на Никола Танев се оказа неверен, съобщи Министерство на културата на 13 юли 2010. Два дена по-рано, на 11 юли министър Вежди Рашидов каза за медиите, че в галерии в Лондон се намират някои от откраднатите от къщата-музей през 1999 г. шедьоври на един от първите наши импресионисти Никола Танев. Пред 1999 ог къщата-музей на художника изчезнаха 28 негови платна плюс произведения на други художници от колекцията на покойния живописец. Кражбата още тежи на съвестта на държавните чиновници.

Днес в Националната галерия честват 120 години от рождението на Танев с гигантска изложба, в която обаче драматично липсват изчезналите произведения.

В началото на юли детективски страсти и надежди, че картините ще бъдат намерени се разпалиха отново, тъй като колекционер успя да купи една от откраднатите творби,  “Пейзаж от Берлин” в столичен антиквариат. Когато занесъл находката в НХГ за сертификат, се оказало, че картината е една от откраднатите 28. Покрай тази новина детективските страсти и надежди, чеплатната може да бъдат върнати в НХГ се разпалиха отново. На фаталната дата 13 юли 2010 обаче Вежди Рашидов съобщи, че новината за картини на Танев в галерия в Лондон се оказала невярна.

Още информация за откраднатите картини - кои са те и какви слухове плъзваха за тях през годините - тук

 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!