НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Къде живее президентът на Марс? (20.07.2010)
"Къде живее президентът на Марс" - пита нашият авангардист Петко Дурмана. Въпросът е към американския президент Барак Обама и неговата аудитория. Инсталацията, която поставя наколко неудобни въпроса е представена до края на август 2010 в галерия "Видеоспейс" в Будапеща, на ул. "Радай" 56.
 
Дурмана се „заиграва” с амбициозната реч на Барак Обама в Космически център Кенеди през април тази година, когато американският лидер обеща, че до 2030 хората ще кацат на Марс.
 
„За реализирането на този проект е изработено уникално хардуерно решение, позволяващо едновременно излъчване на две напълно различни видео изображения върху TFT монитор. Едното от тях е във видимата част на спектъра и може да се гледа с невъоръжено око, а другото се появява само на екрана на модифицирана видеокамера.” – обяснява Дурмана.
 
Неговата инсталация ни кара да се замислим върху достоверността на посланията, излъчвани в масмедиите (в частност телевизия) и към кого в действителност са адресирани те.
 
При дебютното си представяне в изложбата Fake 2.0 в Център за съвременно изкуство MODEM в унгарския град Дебрецен, инсталацията бе наградена с Alternative Routes European Prize, която включва също представяне в три града: Ливърпул, Порто и Рейкявик.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!