НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Откриха неизвестна картина на Караваджо (20.07.2010)
Нова картина на Караваджо бе открита през тази седмица, тръби Ватиканския официоз „Наблюдател” / L'Osservatore Romano/. Вестникът публикува репродукция на платното „Мъченичеството на Свети Лорънс” на първа страница. Произведението изскочило от Обществото на Йзуитите в Рим. То изобразява полу-гол млад мъж, чиято уста е отворена в отчаян вик. В момента Италия отбелязва 400 години от смъртта на бароковия гений Микеланджело Караваджо и негови картини и експозиции са изложени из цялата страна. Църквите, в които има платна на Караваджо стоят отворени цели нощи във Ватикана, за да дадат възможност на повече любители да съзерцават живописта му. Авторството на новата находка още се доказва.
„Едно е сигурно – че това е една стилистично издържана, красива живопис” – каза предпазливо историчката Лидия Салвучи Инсолера. - „Забележителен е начинът, по който светлината изскача от тъмни места и огрява лицето с внезапни проблясъци”.
Караваджо е разпознаваем преди всичко със своя революционен за времето си начин да използва контрастът между светлина и тъмнина, похват, известен като „киараскуру ефект” – широко използван в киното.
Но това не е достатъчно, за да наречем една картина негова, особено днес, когато интересът към изкуството му е засилен от кръглата годишнина.
Маурицио Мартини, друг известен специалист по живописта на Караваджо, бе скептичен към находката.

"Мъченичеството на Свети Лорънс" - новооткрита картина, за която се твърди, че е рисувана от Караваджо
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!