НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
SOS, фалшификати! или за предстоящата изложба на artprice.bg (28.07.2010)
Със заглавие „SOS, фалшификати!” академик Светлин Русев разказва във вестник „Труд” подробности за предстоящата изложба на artprice.bg  „Фалшификати и оригинали”.
Художникът е поканен за консултант на експозицията, която за първи път ще извади на светло някои от ментетата на пазара и ще разкрие главните посоки, в които авторите на фалшификати мамят клиентите. В изложбата са включени и няколко фалшификата , създадени по картини на Светлин Русев. В интервюто във вестник „Труд” той разкрива и как артдилъри преподписват картини – творба на Данчо Кацамунски се предлага като произведение на Давид Перец.
 
Експозицията се концентрира върху фалшификата не само като част от пазара, но и като мястото му в историята на изкуството. Чрез сравнение между оригинала и ментето ние по-ясно виждаме качествата на истинския художник. Всяка сериозна изкуствоведска теза се гради върху съпоставката, време е и ние да започнем да четем своята история на изкуството по този начин.
 
Изложбата „Фалшификати и оригинали”  поставя още един много сериозен проблем на нашия пазар, свързан с наследниците. Децата и внуците на нашите художници, придобили права над произведенията на техните родители, също се изказват или дават „сертификати” за автентичност за творбите на техните родители. Тяхното мнение често е в конфликт с това на изкуствоведите. Кой лъже? Този проблем изложбата също ще се опита да реши.
 
В нея ще бъдат показани и спорни картини – произведения с високи художествени качества, атрибутирани като Генко Генков или Димитър Казаков, за които обаче изкуствоведите са разделени – една част от специалистите твърдят, че са автентични, други, че не са. Прави ли това атрибутиране една творба по-малко ценна и интересна? Та нали всички средновековни майстори са били анонимни?  Публиката ще трябва да реши сама за себе си някои от въпросите.
Няколко изключителни картини с все още неизяснено авторство ще поставят този и други проблеми пред публиката.
Прочети цялото интервю тук
SOS, фалшификати
SOS, фалшификати
Фалшификат по картина на Светлин Русев, кръстен
Фалшификат по картина на Светлин Русев, кръстен "Пейзаж от Рупите"
Светлин Русев,
Светлин Русев, "Балчик", оригиналът, по който вероятно е правен фалшификатът "Пейзаж от Рупите"
Натюрморт на Йордан Кацамунски, преподписан от арттърговец като Давид Перец
Натюрморт на Йордан Кацамунски, преподписан от арттърговец като Давид Перец
Фалшификат по Паскин
Фалшификат по Паскин
Гола пред огледалото, оригинал на Жул Паскин
Гола пред огледалото, оригинал на Жул Паскин
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!