НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Вестник "Труд": Изложбата на artprice.bg поставя интелигентно проблема с фалшификатите (12.08.2010)

Вестник "Труд" посвещава една страница за отговори на засегнатите търговци и изкуствоведи от статията на Лаврен Петров, който обяви девет картини за ментета на Лавренов.

Цитираните мнения са съкратени варианти на отговорите, вече публикувани  на www.artprice.bg - от Десислава Монева, Марко Игнатович, Доротея Соколова и Ботаническата градина при БАН. В своя увод вестникът изтъква, че изложбата на www.artprice.bg е един опит да се постави интелигентно проблема с фалшификатите без да се хвърлят обиди към различни хора.

Експозицията "Фалшификати и оригинали", която предстои да бъде открита в края на септември в София разглежда фалшификата като част от историята на изкуството. Освен, че е индикатор на пазара, ментето ни дава нови знания за един автор и спомага за развиването на научната експертиза. Има фалшификати, които са шедьоври. Един от  тях ,"Портрет на стар мъж във фотьойл", приписван на Рембранд и изучаван като негов в големите академии до 1960г. Картината виси в Националната галерия на Великобритания, макар вече да е ясно, че подписът на Рембранд е фалшив, а произведението е от негов съвременник епигон.

Знае се, че самият Микеланджело е правил фалшификати на антични произведения, а някои научни работници дори отиват по-далеч и твърдят, че най-известната антична скулптура, "Лаокоон" е творение на Микеланджело.

Разбира се, има и криминални фалшификати. Експозицията на artprice.bg ще покаже някои от тях. Но нейната цел е да се предизвика интереса на обществото към темата и тя да се погледне трезво.

 

 

Вестник Труд, Наследник не значи експерт
Вестник Труд, Наследник не значи експерт
Вестник Труд, Наследник не значи експерт
Вестник Труд, Наследник не значи експерт
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!