НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Тейт Бритън представя победителката на наградата Търнър (03.09.2010)
Рейчъл Уайтред е позната с емоционално наситените си широкомащабни скулптури, но рисунките винаги са били една от най-съществените дейности, с които се е занимавала някога.

От 8 септември 2010г. до 16 януари 2011г. Тейт Бритън представя една експозиция, която включва нейни творби на хартия, повечето от които досега не са показвани пред публика. Изложбата е с името „Рисунки”, съобщи галерия Тейт.

Участват 80 колажи и рисунки, които ни снабдяват с много интимно и очарователно вникване в творческия процес на авторката. Докато скулптурите й са най-вече в голям формат и включват група от работници за конструирането им, рисунките й ни дават един по-физически и жив контрапункт.

Въпреки това те са тематично и детайлно свързани с другите й творби : текстура и повърхност; празнота и присъствие; и едно незабележимо разглеждане на човешките следи в ежедневието.

Най-известните работи на Рейчъл Уайтред са „Призрак” (1990г.) и „Къщата” (1993г.). Като с творбата си „Къщата” спечелва наградата Търнър. За нея авторката е използвала цяла викторианска къща и й направила гипсова отливка.
Резултатът – масивна скулптура и освен това празно пространство в триизмерен вариант.

Рейчъл Уайтред пред товрбата си
Рейчъл Уайтред пред товрбата си "Къщата"
Проект
Проект "Embankment" в Тейт Модерн през 2005г.
Рейчъл Уайтред -
Рейчъл Уайтред - "Маса", 1989г.
Рейчъл Уайтред -
Рейчъл Уайтред - "Study for Wax Floor", 1992г.
Рейчъл Уайтред -
Рейчъл Уайтред - "Без име", 2005г.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!