НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Номинираните за Търнър представят съвместна експозиция в Тейт Бритън (05.10.2010)
Лондонската галерия „Тейт Бритън” излага творби на авторите номинирани за тазгодишната награда Търнър.

Четирима творци се съзтезават за най-познатата британска награда за съвременно изкуство, която в предишни години е била доста оспорвана. Изложбата ще продължи до декември, когато ще бъде обявен победителят в конкурса.

Четиримата номинирани са художникът Декстър Далууд, художничката и скулпторка Анджела де ла Круз, звуковата артистка Сюзан Филипс и групата Отолит.

Съревнованието е отворено за творци под 50 години, които са родени, живеят и работят в Обединеното кралство. Наградата е 25,000 паунда.

Декстър Далууд е подготвил серия от творби, чиито теми се основават върху историята на изкуството, както и на съвременни културни и политически събития.

За самостоятелната си експозиция Анджела де ла Круз използва езика на живописта и скулптурата, създавайки забележителни творби, които разбуждат паметта и желанието чрез комбинация от неистинско напрежание и дълбоко емоционално присъствие.

Сюзан Филипс използва собствения си пеещ глас и създава звукови инсталации, които отговарят на специфични нереални пространства.

Група Отолит от своя страна работи с набор от дисциплини, като в тази инсталация използват движещи се картини като основа. Образите изследват истории с помощта на архивни и документални материали.

Общата стойност на наградата Търнър е 40,000 паунда, като 25,000 паунда са за победителя, а всеки номиниран взима по 5,000 паунда. Наградата е основана през 1984г. и е създадена, за да промотира съвременното британско изкуство. Това е и една от най-важните и престижни награди за визуални изкуства в Европа.


Част от инсталацията на Анджела де ла Круз
Част от инсталацията на Анджела де ла Круз
Част от експозицията на Декстър Далууд
Част от експозицията на Декстър Далууд
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!