НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Табуто "Хитлер" в гигантска изложба в Берлин (14.10.2010)

Първата немска изложба, която се изправя срещу табуто „Хитлер” се открива на 15 октомври в Историческия музей в Берлин. Организаторите споделиха пред англиския „Индипендент” своите страхове, че експозицията може да събуди неонацистите за нови критики срещу оцелелите от Холокоста.

Като резултат от тези страхове кураторите в Германския Исторически Музей решиха да покажат Хитлер единствено в негативна светлина и да пренебрегнат всяко противоречие, което името на лидера може да предизвика. Те дори избегнаха простото заглавие „Хитлер”, единственото ,което реално описва събитието, а я нарекоха с по-обяснителното „Хитлер и германците. Национална държава и насилие”.

Страховете, че изложбата може да донесе грешно послание бяха принизени и от един от организаторите, професор Ханс Улрих Тамер. Той заяви, че всеки опит да се възвиличае нацисткия лидер ще бъде потушен. „Ние трябва да избегнем всяка възможност той да изглежда привлекателен и хората да поискат да се идентифицират с него” – каза той.
Макар посетителите да видят множество от образи на фюрера, те няма да могат да чуят неговите речи, поради опасението, че ораторското му майсторство може отново да обая някого. Няма да бъдат показани и портрети на Хитлер, които го изобразяват като герой.

Допреди няколко дни откриването на изложбата бе поставено под въпрос от национална анкета, която показа, че всеки десети германец желае отново силен лидер от типа на Хитлер. 35% от населението пък вярва, че държавата им е под уронващото влияние на чужденците.

Изложбата е първият опит на Германия да се справи с идеята за Хитлер в подсъзнанието на хората. Доскоро подобна идея бе истинко табу за страната, свастиките и нацистките организации са забранени със закон, а повечето публикации се стремят да го представят като чудовище, не като човек.

Немското списание „Ди Шпигел” вече разкритикува изложбата, че се опитва да разклати страната. От своя страната, евреите в страната, казаха, че не са притеснени от експозицията – „Ние трябва да се справим с нацистката ера по всички възможни начини” – обясниха те.
 

 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!