НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
„Пазителят на тайните на съвременното изкуство”, Чарлз ЛьоДрей с one man show в Уитни (18.11.2010)
Музея за американско изкуство Уитни, в Ню Йорк ще представи ретроспективна изложба на един от най-интересните американски съвременни скулптори - Чарлз ЛьоДрей (Charles LeDray). Експозицията носи заглавието „workworkworkworkwork” и ще се открие на 18 ноември 2010 г.
 
Чарлз ЛьоДрей е описван като „най-потайния скулптор, който се затваря и работи години наред, за да завърши произведенията си”. В съвременния свят, когато изкуството изисква повече от всякога обяснения и интерпретации, той отказва да коментира значението на своите произведения. Чарлз ЛьоДрей е роден през 1960 г. в Сиатъл и времето,  в което се развива като художник е ерата на концептуализма и пъфрмънса. Неговата скулптура се състои от обекти от ежедневието, направени ръчно от него, но в миниатюрни размери. Акта на променянето на размера на предмет от ежедневието и по този начин превръщането му в нещо друго – в произведение на изкуството е известен още от времето на поп арта. През 90-те години създава серия от  стотици миниатюрни книги, картини, обувки, тениски и видеокасети, наредени върху одеяла и дрехи, и разпръсната сред улиците на централен Ню Йорк.
 
 Други инсталации, които ще бъдат включени в мащабната ретроспектива са „Селските хора” (The Village People), създадена в периода 2003-2006 г. и представляваща линия на стената от 21 миниатюрни мъжки шапки. „Хвърлени сенки” (Throwing Shadows), която е сътворена от 3000 глинени съда, не по-големи от палец. „Копчета” (Buttons) е една от най-стряскащите инсталации създадена през 2000 – 2001 г. Представлява копчета, но не от пластмаса или метал, а от човешки кости.
 
Последната инсталация, която създава се нарича „Мъжки костюми” (Mens Suits)  2006-2009. Тя включва три миниатюрни интериорни стаи, разположени в реални музейни пространства, създадени според човешкият ръст. Те са пълни с мъжки дрехи – ръкавици, шапки, костюми, вратовръзки,  намиращи се в магазин за „втора употреба”. Сложени на миниатюрни закачалки, щандове и кошчета, дрехите са излезли от мода и  са съчетани на произволен принцип. По своята същност наподобяват натюрморти, захвърлени в безвремието, безмълвни и студени, които извикват в съзнанието ни спомени по отминалото време и ни напомнят, че нищо не е вечно.
 
ЛьоДрей полага усърден и продължителен труд за направата на всяка една от неговите инсталации, който трае понякога години наред. Отнася се с огромно внимание към детайла и качеството на изработката, което в днешното време на механизация на ръчния труд може да бъде подложено на различно тълкуване. Факт е обаче, че той не разкрива същността на нито едно от неговите произведения като ги оставя отворени за интерпретация от критици и посетители. Този търсен ефект, от една страна се оказва и необходим, в света в който е залят от информация и гледната точка на другия.
Куратор на събитието е Картър Фостър, а изложбата ще продължи до 13 февруари 2011 г.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!