НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Картини от ранния период на Вермеер ван Делфт ще бъдат представени в Шотландия (06.12.2010)
Тази зима, шотландската национална галерия в Единбург ще представи една от най-редките и трудно осъществими изложби, провеждали се някога. Вермеер ван Делфт е един от най-известните холандски майстори, превърнал се в национална гордост за страната, но той ни оставя само 36 свои атрибуирани произведения. Изложбата, която ще се открие на 8 декември 2010г. и ще продължи до 13 март 2011г. ще събере на едно място три от неговите ранни творби, в представяне, което е едно от най-рядко осъществимите.
Изложбата е озаглавена лаконично „Младият Вермеер”, но в действителност това е напълно достатъчно, защото каквоито и суперлативи да се кажат по негов адрес, биха били недостатъчни. Той е един от гениите на своето време, който бива оценен едва след смъртта си. неговите картини по значимост и загадъчност могат да бъдат съизмерими единствено с Леонардо. Трите произведения, които ще бъдат представени дават възможност на посетителя сам да прецени значимостта на художника, както и да се проследи развитието и еволюцията на стила му.
Вермеер живее през XVII век и повечето от произведенията му са в жанра на битовата живопис, широко разпространен в Холандия. Има много теории около неговия характерен стил и иконография, като някой смятат, че той използва камера обскура за да композира и освети по този характерен начин неговите сцени. Тази теория не може да бъде доказана, но това, което е сигурно е, че той е единствения художник от XVII век, който още в ранната  си кариера си  позволява да използва в огромни количества изключително скъпия син пигмент „лапис лазули”. Той не го използва само там където е необходимо, а го добавя и към останалите цветове, за са се получи тази хармония за която говори още Леонардо.  
Трите картини, които ще бъдат представени в изложбата са създадени между 1653г. и 1656г. това са „Диана и Нимфите”, заем от Кралската галерия „Маурицхойс“ в Хага. Въпреки подписа в долния десен ъгъл, историците дълго време смятаха, че картината принадлежи на Йоханес ван дер Меер. Второто произведение,  „Христос в къщата на Марта и Мария” е най-голямата картина на Вермеер. Още през 1901г. произведението бива асоциирано с Вермеер, а по-късно при реставрация се открива и подписа му. Произведението принадлежи на Националната художествена галерия в Шотландия. Третата картина „Сводницата”, датираща от 1656г. е изпълнена три години след като е приет в гилдията на холандските художници. Тук за първи път Вермеер създава картина, в която човешката фигура е ангажирана с всекидневни занимания (за разлика от историческите, митологични или религиозни сюжети). В тази картина се смята, че Вермеер сам е изобразил себе си в лицето на лявата фигура. Произведението е собственост на прочутата Staatliche Kunstsammlungen, в Дрезден (Дрезденска щатската галерия)
„Христос в къщата на Марта и Мария”1954-5г.
„Христос в къщата на Марта и Мария”1954-5г.
„Сводницата”, 1956г.
„Сводницата”, 1956г.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!