НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба на Александър Калдер, един от най-иновативните американски скулптури ще се състои в Далас (06.12.2010)
Изложбата на Александър Калдер, която бива организирана от Музея за съвременно изкуство в Чикаго, ще бъде гостуваща в “Nasher Sculpture Center” в Далас в периода 11 декември – 06 март 2011г. Темата на експозицията е „Форма, баланс, радост”, които се отнасят не само за мобилните скулптури на Калдер, но и за произведенията на седем съвременни художници, повлияни от неговите творби. Двете изложби ще бъдат разположени в една срещу друга зали, като по този начин посетителя ще има възможност да прецени значимостта на Александър Калдер не само за модерното, но и за съвременното изкуство.
 Александър Калдер е един от най-революционните американски скулптури, получили световно признание. Той е най-добре познат на широката публика със своите мобилни скулптури, изработени  от метални листове и тел, които биват оцветени в основните цветове. Интересното при тях е, че те се задвижват от вибрациите на въздуха, предизвикани от вятъра или от човешкото движение. Калдер е свързван с  много течения от първата половина на ХХ век, като абстракционизъм, конструктивизъм, кинетизъм, но както повечето велики художници не принадлежи към нито едно от тях, а създава своята уникална по рода си скулптура, скъсваща с всички предишни класицистични определения за „произведение на скулптурата”.
Изложбата се състои от 30 негови произведения, предоставени от водещите музеи в Америка за модерно изкуство, както и от частни колекционери. Тя  представя не само прочутите му серии от мобили, но също така не до там известни на публиката произведения на Калдер – като бижута, скици, мобили излети от бронз или такива които са оцветени само в бяло. Когато говорим за цвят при Калдер, трябва да отбележим, че той използва изключително цветовете на неопластицизма – червено, синьо, жълто, плюс бяло и черно. Представени са както абстрактните мобили, с които той става известен, така и тези представящи органичния свят като снежинки, паяци, змии, птици, риби, тюлени и други, които той започва да създава след втората половина на века. По този начин можем да проследим шест групи, в които куратора е организирал изложбата: мобили – стоящи и висящи на нивото на очите, бронзови мобили, животински изображения, стабили, паяци и бижута.
Темата на изложбата –  „форма, баланс, радост” е избрана защото това са именно елементи с основно значение за творбите на Калдер, но и защото това са елементите, които са преосмислени и изразени от съвременните скулптори в отсрещната зала. А това са именно Мартин Бойс, Абрахам Крусвиегас, Кристи Липир, Джейсън Мидолс и Джейсън Миделбрук. Всички те са вдъхновени от Калдер и изразяват почитта си към него чрез изкуството си. Освен това, изложбата повдига и социални въпроси, свързани с околната среда, отношението на човека към нея и преизползването на материалите. Показателна е работата на Джейсън Миделбрук „От гората, към дъскорезницата, към магазина, към дома, към улицата и пак обратното”, която заплашително виси от тавана на коридора, разделящ двете изложби.
Alexander Calder -Funny Fish, 1948
Alexander Calder -Funny Fish, 1948
Abraham Cruzvillegas -Bougie du Isthmus, 2005
Abraham Cruzvillegas -Bougie du Isthmus, 2005
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!