НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Първа голяма ретроспективна изложба на бащата на видеоарт - Нам Джун Пайк организира Тейт Ливърпул, Великобритания (10.12.2010)
Изложбата ще се проведе между 17 декември 2010г. и 13 март 2011г в Тейт Ливърпулв сътрудничество с FACT /Foundation for Art and Creative technology/.
Изложбата на Нам Джун Пайк в Тейт Ливърпул, първата голяма ретроспективна изложба след смъртта му през 2006г.,ще експонира на вниманието на посетителите около 90 работи, представящи различни периоди от творческия път на автора. Изложбата съдържа и богата селекция от документални материали от пърформансите на Пайк, както и архив от по - ранни негови изложби. Много от творбите ще бъдат представени за пръв път във Великобритания.
Нам Джун Пайк (1932-2006) е един от най - известните и значими художници на 20в. Той е всепризнат единогласно от изследователи на съвременното изкуство за баща на актуалния и до ден днешен видеоарт. Роденият в Корея Пайк за пръв път комбинира телевизионни екрани със скулптура, музика и изпълнения на живо. Пайк се занимава също така с музика, естетика и философия. Той е един от членовете на движението "Флуксус", чието влияние в съвременното изкуство е огромно, защото напълно променя постулатите на традиционната естетика.  През 1963г. във Вупертал Нам Джун Пайк прави със своето произведение Exposition of Music – Electronic Television първи опит да деконструира телевизията (тогава все още нова медия). Различните версии на неговата Participation TV (1963-66) и на по-късния проект Magnet TV (1965) позволяват чрез включен микрофон или магнит да създадат движещи се образи върху електронномодифициран телевизионен екран. Като цяло работите на Пайк представляват трансформация на видеоизображението. Те го превръщат от буквална репрезентация на обекти и събития в отражение на художественото въображение. Творбите на Пайк засягат темата за времето, човешката памет и медиаторите, които ги свързват.
TV Magnet
TV Magnet
\TV Cello
\TV Cello
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!