НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
За пръв път колекцията на един от най-големите колекционери на съвременно изкуство, Димитрис Даскалопулос ще бъде показана в Лондон (13.12.2010)
Третата подред изложба от общо четирите планирани да представят колекцията на Димитрис Даскалопулос е на път да се състои в Лондон. Изложбата ще се открие на 17 декември 2010г. и ще продължи до 6 март 2011г.
Легендарната галерия за съвременно изкуство Whitechapel Gallery има честта да представи за първи път една от най-богатите колекции на съвременно изкуство в света. Темата на експозицията е „Запазвайки го истинско” (Keeping it Real)  и се отнася до политиката на галерията да предостави за всички възможността да видят важни обществени и частни колекции.
Третият акт, чрез който ще се представи част от колекцията на Даскалопулос носи наименованието „Електрически  смущения” (Current Disturbance) и представлява инсталация, на твореца с британско -палестински произход Мона Хатоум (Mona Hatoum). Произведението изпълва цялото помещение и е съставено от сглобени една за друга решетъчни клетки, съдържащи електрически крушки и усилвател, който предава електрическите смущения. Светлината на осветителните тела е неравномерна като на различни интервали те изгасват и осветяват заобикалящото ги пространство, както и мрежата от електрически кабели, която покрива целия под. Инсталацията се съотнася както до човешкото тяло, така и до света на абстракцията и иска да предложи на посетителя преживяване от нов вид, което да включва както звук, така и визия. Мона Хатоум е една от най-уважаваните британски творци, изразяваща се често чрез неконвенционални средства като звук, видео, скулптура, инсталации, фотография и творби на хартия. Номинирана е за престижната награда Търнър през 1995гл и е носителка на наградата Ролф Шок .
Предишните две изложби, които се състояха по-рано тази година в Whitechapel Gallery представиха емблематични произведения на Марсел Дюшан, Луис Боржуа, Дейвид Хамонс, Марина Абрамович, Деймиън Хърст и други.
Димитрис Даскалопулос е председател на Елинската федерация за търговските дружества, член на управителния съвет на музея Гугенхайм в Ню Йорк, както и член на Интернационалния съвет на галерия Тейт. Роден е през 1957г. в Гърция и наследява акции от семейния млечен бизнес, от които се ражда най-голямата гръцка хранителна империя Вивартия. Прз 2007г. той продава своите акции за 470 млн. евро, като сега се занимава главно с финансови дела и инвестиции.
Отначало колекционира съвременно гръцко изкуство, както и антики, но отпреди 15 години датира страстта му към съвременно интернационално изкуство. Той е един от най-честите посетители в залите на аукционните къщи, като през 1999г. купува историческият „Фонтан” на Марсел Дюшан за $ 1,76 млн. Самият той споделя, че колекционирането на съвременно изкуство по никакъв начин не е финансова инвестиция, като през последните 15 години продава едва няколко произведения от своята колекция, която наброява над 400 произведения. За да бъде сигурно обаче, че излагането на колекцията в Whitechapel Gallery няма да добави парична стойност към експонатите, той подписва договор, с който се забранява продажбата на произведенията през следващите 3 години. 
 
Robert Gober –  Untitled, 1991
Robert Gober – Untitled, 1991
Мона Хатоум - Електрически  смущения
Мона Хатоум - Електрически смущения
Мона Хатоум - Електрически  смущения
Мона Хатоум - Електрически смущения
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!