НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Роден и Виена в замъка Белведере (22.12.2010)
Белведере във Виена е бароков дворец, построен през 1721-1722 година по поръчка на принц Евгений Савойски, като негова резиденция. Името идва от италиански и означава “красива гледка”. Състои се от две сгради на различни нива. Между тях има пищна градина във френски стил. Тъй като горната сграда е на по-високо място, скулптурите в тази част на парка изобразяват издигането от подземното царство към връх Олимп. През годините ЮНЕСКО дава милиони евро за реставрацията на градината.
 
Днес Белведере е музей и притежава най-голямата колекция от картини на Густав Климт. Там могат да се видят и творби на Егон Шиле, Оскар Кокошка и др. Замъкът е изобразен на гърба на австрийската монета от 20 евро цента.
 
 
Огюст Роден (1840-1917)
 
“Това, което бива възприемано като грозота, може да бъде използвано в изкуството на голямата красота.”
 
Изложбата е открита на 1 oктомври 2010 г. и ще продължи до 6 февруари 2011 г. Творбите са главно от колекцията на музея. Изложбата е посветена на връзките на Огюст Роден с австрийската столица. Скулпторът регулярно изпраща свои творби за изложбите на виенския сецесион. През 1901 година едни от най-известните му статуи: Гражданите на Кале, Бронзовата ера и Ева са представени във Виена. През 1908 г. Райнер Мария Рилке в салона за изкуство Хелер представя Роден като майстор график. Белведере купува две графики, показани в тази изложба.
 
През годините дворецът попълва притежанията си от статуи на Роден с теракотено копие на паметника на Виктор Юго, бюст на писателя и Ева. Тези произведения ще бъдат показани редом до избрани творби, предоставени от други музеи и исторически фотографии.

"Ева" (1881)
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!