НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Две престижни галерии в САЩ организират една уникална по своя характер изложба, наречена „Обмен със Сол ЛеВит” (03.01.2011)
 
На 20 януари 2011 г. в изложбените зали на MASS MoCA (Музей за съвременно изкуство, и галерия „Кабинетът”, Бруклин, САЩ ще бъде открита една уникална по своя характер изложба на една от ключовите фигури в изкуството на 20 век- Сол ЛеВит. Масачузетс - Massachusetts Museum of Contemporary Art)
Соломон „Сол” ЛеВит (9 септември 1928 - април 2007) е американски художник, чието творчество е част от развиващите се през 20 век течения в изкуството- концептуализъм и минимализъм. През 60- те години Сол ЛеВит започва да прави стенописи и „структури”, представляващи в своята същина скулптури, разработващи различни геометрични форми – кули, пирамиди, прогресии. Тези работи варират в своите размери- от компактни, поместващи се в галерийна среда обекти и инсталации до монументални структури, свободно експонирани в градския ландшафт.
Творчеството на Сол ЛеВит е изключително популярно в световен план. Връзките, които художниците поддържат помежду си, обаче са слабо известни. За художественото течение- концептуализъм обмена между художниците е от изключително значение. За тях обмена е начин на живот. Обмена на ЛеВит с други художници е важен както за формирането на творческия път на интензивно общуващите помежду си артисти, така и за развитието на художествените процеси. Ева Хессе, Робърт Менголд, Хана Дербовън и Робърт Риман са част от художниците, с които Сол ЛеВит осъществява активен обмен. Сол ЛаВит и другите художници от групата отвръщат на всяка получена творба с изпратена своя. Частната колекция на ЛеВит съдържа всички получени работи, също така и опис на изпратените като отговор негови творби. Получените и изпратените творби, които ще бъдат експонирани в изложбата са изключително разнообразни по своя характер. Тя включва всякакви форми - изображения, картини, обекти, музикални записи, филми, книги. Изложбата ще бъде представена в две части в изложбените зали на MASS MoCA (Музей за съвременно изкуство,  и в „офисите” на галерия „Кабинета”(300 Nevins Street, Бруклин). Тази уникална по своя характер експозиция, наречена „Обмен със Сол ЛеВит” ще продължи от 20 януари до 19 февруари 2011г. Масачузетс - Massachusetts Museum of Contemporary Art)
An installation of wall paintings in the artist’s retrospective at the Whitney Museum of American Art in 2000
An installation of wall paintings in the artist’s retrospective at the Whitney Museum of American Art in 2000
Sol LeWitt special exhibition- Metropolitan Museum of Art, New York 2005
Sol LeWitt special exhibition- Metropolitan Museum of Art, New York 2005
Sol LeWitt, Wall Drawing 1993
Sol LeWitt, Wall Drawing 1993
Tower (1984) Sculpture by Sol LeWitt. Located at the Figge Art Museum, Davenport, Iowa, USA
Tower (1984) Sculpture by Sol LeWitt. Located at the Figge Art Museum, Davenport, Iowa, USA
Untitled-lithograph-Sol LeWitt (1992)
Untitled-lithograph-Sol LeWitt (1992)
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!