НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Прочутите скулптурни глави на Франц Мезершмит ще бъдат представени в Лувъра (06.01.2011)
На 28-ми януари, Лувъра ще открие монографична изложба на един от най-интересните скулптори живели някога - Франц Мезершмит (Franz Xaver Messerschmidt). Той е виенски скулптор, живял през XVIII век – епохата на барока и класицизма, но оставил след себе си произведения, далеч надхвърлящи пределите на времето. Изложбата ще представи 30 от общо 64-те глави-маски, които Мезершмит създава в серия.
Изложбата ще се осъществи благодарение на любезното сътрудничество на едни от най-прочутите музеи в света, в чиито колекции присъстват главите – музеите Белведере и Лихтенщайн във Виена, Метрополитън в Ню Йорк, музеят Джон Пол Гети в Лос Анджелис, Виктория и Албърт музей в Лондон, музеи в Братислава, Будапеща и няколко от водещите музеи в Германия. Изложбата е част от серията специални събития, която Лувъра организира в чест на изкуството от XVIII век.
Мезершмит е скулптор, чието изкуство не може да се разглежда вън от контекста на собствения му живот и интересен факт е, че смисълът и символиката на тези глави стават известни едва през ХХ век, когато напредва и психоанализата. Мезершмит е преподавател по скулптура във Виенската академия и изтъкнат скулптор – прави скулптурни портрети на виенския двор, както и портрети на едни от най-изтъкнатите личности в епохата на Просвещението. Обрат в неговата кариера настъпва през 1769г., когато Виенската академия не го повишава в професор, а избира друг негов колега, който далеч не притежава същите качества. Той напуска академията и се оттегля в Пресбург, днешна Будапеща, където прекарва остатъка от живота си. Там създава и своята прочута серия от глави от алабастър, мрамор, и метал.
Първоначално историците на изкуството смятат, че тези глави представляват изследване на човешкото лице и мимиките, когато едва през ХХ век се установява истинското им значение.
Установява се, че чисто физически е невъзможно за човешкото лице да направи подобни гримаси. Ернст Крис – американски психоаналитик и историк на изкуството и Ернст Гомрих – един от най-изтъкнатите историци на изкуството в света, отделят специално внимание на виенския преподавател от XVIII век. Те вземат предвид и информацията, която Фридрих Николай, един от най-близките приятели на Мезершмит, оставя след себе си, след като го посещава през 1781г. След като проучват внимателно личността му, установяват, че той е страдал от параноична шизофрения. Маските, които създава, представляват демоните, които го спохождат, като всеки си има наименование – като „Демонът на пропорцията”, „Развратникът” и други. За да се предпази от тези демони, Мезершмит се щипе под лявото ребро и се гледа в огледалото, като смята, че гримасите го предпазвали. По този начин създава тези 64 глави, превърнали се в емблема на творчеството на един художник, който дълго време остава неразбран.
Дори и днес,  тези глави ни изглеждат съвременни и несъвместими с естетиката на барока или класицизма. Днес, повече от 300 години след смъртта си, Мезершмит продължава да бъде актуален и да вдъхновява съвременни творци. Един от тях е Тони Краг, чието вдъхновение от Мезершмит беше проследено през 2008г. в съвместна изложба в Белведере, Виена.
 
Изложбата може да бъде видяна до 25-ти април 2011г.
Обесникът (The Hanged), алабастър 1770-1783
Обесникът (The Hanged), алабастър 1770-1783
ННежното, тихо спане (The Gentle, Quiet Sleep), 1770-1783 метал
ННежното, тихо спане (The Gentle, Quiet Sleep), 1770-1783 метал
Развратникът (The Lecher), мрамор
Развратникът (The Lecher), мрамор
Злодеят (The Arch-Evil), калай
Злодеят (The Arch-Evil), калай
Глава с човка (The Beaked), мрамор
Глава с човка (The Beaked), мрамор
Хумористичен човек  (Humoured Man), олово
Хумористичен човек (Humoured Man), олово
Прозяващият се (The Yawner)
Прозяващият се (The Yawner)
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!