НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Тate Мodern представя най- голямата ретроспективна изложба във Великобритания на един от най - влиятелните съвременни творци - Габриел Орозко (07.01.2011)
От 19 януари до 25 април 2011г. Тейт Модърн, Лондон ще представи на вниманието на всички любители на съвременното изкуство ретроспективна изложба на Габриел Орозко.
Роден в Мексико на 27 април 1962г., Габриел Орозко е един от най- влиятелните художници от последните 20 години. Изложбата в Тейт Модърн ще представи повече от 80 негови произведения. Това е най - голямата негова ретроспективна изложба, правена във Великобритания.
Габриел Орозко отраства в семейство на стенописец и пианистка. Родителите му са комунисти, чиито антиамерикански увлечения забраняват дори говоренето на английски език в дома им. Орозко получава традиционно образование по изкуства в Националното училище по пластични изкуства, което завършва през 1984г. Своите интереси към фотографията той задълбочава през 1985г. след голямото земетресение в Мексико Сити. Орозко прави дълги разходки из опустошените от природната стихия квартали, снимайки отломките. През 1986г,. разочарован от изолираността и консервативността на местния художествен живот, той се премества в Мадрид, Испания и започва да пътува из цяла Европа.
Работата на Габриел Орозко се влияе от неговите пътувания и от връзката му с местата, където той живее. Основни негови дестинации стават Коста Рика, Мексико Сити, Ню Йорк и Париж. Ретроспективата на Орозко в Тейт Модърн, Лондон, ще проследи как различните места - източници на вдъхновение, влияят върху практическата му творческа дейност през последните 25 години.
За Орозко вдъхновение носят изкуството и идеите на големи съвременни творци като Робърт Смитън, Гордън Матта - Кларк, Пиеро Манцони и Джон Кейдж. Но въпреки влиянието, което те оказват върху него,  творбите на мексиканеца се характеризират с уникален и неповторим авторски почерк.
В своите работи той използва видео, рисунки и различни инсталации като допълнение към своите фотографии и скулптури. Авторът включва в своите произведения случайно намерени предмети, природни елементи, обекти от всекидневието, които той едва доловимо и игриво променя. Орозко създава един особен вид взаимодействие между своите творби и зрителите. Познатите на всички нас предмети, които използваме в своето ежедневие, заживяват свой собствен, индивидуален живот. Те стават чужди и непонятни за нас- вече не ни служат, не ни се подчиняват, нямаме власт над тях. Предметът от бита се превръща в символ. Габриел Орозко обръща традиционните представи за реалността, провокирайки въображението на зрителя.
Неговите творби засягат, както философски проблеми, така и политически теми и то с еднаква концептуална дълбочина и емоционална ангажираност.
Голямата ретроспективна изложба на Габриел Орозко в Тейт Модърн, Лондон, се организира с любезното съдействие на Музея за модерно изкуство, Ню Йорк. Изложбата ще продължи от 19 януари до 25 април 2011г. и се очаква да предизвика огромен зрителски интерес.
Orozco at MOMA with “Black Kites” (1997)
Orozco at MOMA with “Black Kites” (1997)
Crazy Tourist, 1991
Crazy Tourist, 1991
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!