НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
ПОП-АРТ И “СИНИЯТ ЕЗДАЧ” В АЛБЕРТИНА (27.01.2011)

 

Не за първи път ще бъде направена съпоставка между творби на художници- импресионисти и представители на модерните школи. В Националната галерия в Прага  до 11 януари 2011 г. бяха представени повече от 80 творби от виенския музей Албертина и Колекцията Батлайнър (Batliner). Интересното в изложбата е съпоставянето на импресионизъм и съвременно изкуство – от Моне до Уорхол (Monet – Warhol). До средата на м.май, в музея Албертина  (Albertina) ще можем да се насладим на друга съпоставка – ще бъдат показани две изложби на майстори в поп-арта и една на групата „Синият ездач“.


 

 

 

МЕЛ РАМОС (Mel Ramos)

GIRLS, CANDIES & COMICS

МОМИЧЕТА, БОНБОНИ И КОМИКСИ

 

Виенският музей Албертина посвещава на Мел Рамос най-голямата, до сега, европейска ретроспективна изложба, наречена „МОМИЧЕТА, БОНБОНИ И КОМИКСИ“ („GIRLS, CANDIES & COMICS“). Той е един от най-известните представители на поп-арт изкуството. Роден е в Сакраменто, Калифорния, и е ученик на Уейн Тибо  (Wayne Thibeaux), който е известен поп-арт художник. Творбите му са излагани в големи поп-арт изложби в САЩ и Европа, възпроизведени в книги, каталози и списания от цял свят. През 60-те години консервативните ценители на изкуството критикуват картините му, изразявайки мнение, че творбите му са твърде вулгарни.

 

Повод за изложбата са 75- годишнината на художника през 2010 година, както и празнуването на повече от 50 години от създаването на поп-арт движението. Отличителната селекция от творбите на Рамос, фокусирана главно върху картините му, включва, също така,  скици и скулптори. Представени са всички творчески фази на художника: от образните рисунки,  вдъхновени от експресионизма през най-ранния му период, до изображенията на герои от комикси като Батман, Супермен и Жената-Чудо, както и известните рекламни пин-ъп момичета (изображения на момичета върху плакати, подходящи за закачане на стена), които направиха Рамос известен в края на 60-те години. Интересното при тези пин-ъп картини е, че момичетата са обгърнали гигантски бутилки от Кока-Кола или 7-ъп, кутии от цигари и други продукти.

 

Изложбата ще се състои от 2 февруари 2011 година до 29 май 2011 година.

 

 

РОЙ ЛИХТЕНЩАЙН  (Roy Lichtenstein)

BLACK & WHITE

ЧЕРНО & БЯЛО

 

Рой Лихтенщайн е роден в Манхатън, Ню Йорк през 1923 година. Той е известен поп-арт художник, чийто творби са силно повлияни от реклами и комикси. Той описва поп-арт движението „...не като 'американско' изкуство, а индустриално изкуство“.

 

 

В началото на 60-те години Лихтенщайн променя стила си - от картини на тема американска история и американския запад към черно-бели творби. През следващите няколко години, художникът изготвя около 70 черно-бели рисунки, в напълно непознати до тогава стил и теми.

През същия период Лихтенщайн рисува и няколко черно-бели картини, чиито теми са много близки до тези на рисунките, които обаче не бива да бъдат приемани за подготовки за творбите на платно, те по-скоро формират отделна група произведения. Музеят Албертина представя заедно черно-белите рисунки и картини за първи път в една специална изложба. Тя ще бъде от 28 януари 2011 година до 15 май 2011 година.

 

 

 

DER BLAUE REITER

СИНИЯТ ЕЗДАЧ

 

„Синият ездач“ е свободна група художници, кръстена на Алманаха, който за първи път е издаден от Василий Кандински и Франц Марк през 1912 година в Мюнхен. През 1911 и 1912 година  те организирали две изложби с творби на артисти, чиито идеи били сходни с техните. 45 години по-късно Ленбаххаус (Lenbachhaus) в Мюнхен се сдобива с повече от 400 творби на Габриеле Мюнтер и дългогодишния си партньор, Василий Кандински.

 

 

Музеят Албертина ще представи рисунки и акварели на следните художници: Аугуст Маке, Франц Марк, Марианна Веревкина, Алексей Явленски, Василий Кандински, Габриеле Мюнтер и др. (August Macke, Franz Marc, Marianne von Werefkin, Alexej von Jawlensky, Wassily Kandinsky, Gabriele Munter, а.о.) .

 

 

Изложбата ще е от 4 февруари 2011 г. до 15 май 2011 г.

Lucky Lulu
Lucky Lulu
Paul Klee
Paul Klee
Rotes und Blauespferd
Rotes und Blauespferd
Woman in bath
Woman in bath
Roy Licnteistein- Peanut Buttercup
Roy Licnteistein- Peanut Buttercup
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!