НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Една уникална изложба на един гениален художник - Пабло Пикасо ще бъде представена в Музея за модерно изкуство (МоМА), Ню Йорк (31.01.2011)

На 13 февруари Музеят за модерно изкуство (МоМА), Ню Йорк, ще представи една изключително оригинална по своя характер изложба, озаглавена „Пикасо : Китари 1912- 1914г.”

Между октомври и декември 1912г. Пабло Пикасо изработва своята първа китара. Неговата първа скулптура, изобразяваща този музикален инструмент, не приличала на нищо, което било сътворявано до този момент.

„Това е нищо, това е китара!”,  казва Пикасо през 1913г., когато разгневени читатели на авангардното списание Soirées de Paris искат обяснение за неговите конструкции, изградени от дърво, картон, хартия, канап и тел. „Това картини ли са или скулптури?!”,  пита разгневено четящият френски елит. "Това е нито едното, нито нещо друго", каза художникът категорично, повтаряйки: "Това е нищо, това е китара!" 

Изложбата „Пикасо: Китари 1912- 1914г.” в Музея за модерно изкуство, Ню Йорк (МоМА), ще представи  на вниманието на всички любители на модерното изкуство около 70 произведения на един от най-значимите художници в историята на изкуството - Пабло Пикасо. В изложбата ще бъдат представени колажи, конструкции, рисунки, фотографии и творби, в които Пикасо експериментира в различни смесени техники.  Китарите на Пикасо имат специална история за Музея за модерно изкуство (МоМА), Ню Йорк. В началото на 70-те години Пабло Пикасо подарява на музея две свои творби - 2 китари. Първата е скулптура от картон, хартия, канап и тел, направена от него през 1912г., а втората е 2 години по-късна като изработка, метална китара. Тези две китари набелязват хронологичната рамка на настоящата изложба.  Китарите - като изработка и композиционни решения, дават отговор на въпроса- каква може да бъде скулптурата,  според един от най-великите творци на 20 век-Пабло Пикасо.  Най- ранните опити на Пикасо да изработи китара, представляват краткотрайни асамблажи, които вече не съществуват. Той, обаче е, заснемал тези свои експерименти в своето ателие в Париж. Някои от тези фотографии ще бъдат изложени за пръв път пред публика в изложбата в МоМА. В експозицията ще бъдат включени и непоказвани до този момент картини на Пабло Пикасо.

Сред най-редките творби, които ще бъдат показани в изложбата, е картината: „Цигулка, окачена на стената” от 1913г. Произведението е притежание на Kunstmuseum, Берн, Швейцария. Вдъхновен от Жорж Брак, който през тези години включва в картините си различни елементи като пясък, дърво, кал, изрезки от вестници, в тази своя картина Пабло Пикасо използва пясък и шпакловъчна смес, за да очертае извивките на изобразения музикален инструмент. В резултат- картината получава една изключителна дълбочина на повърхността, чрез която се постига силно въздействие върху зрителя. С течение на годините, обаче транспортирането на картината, предвид нейната релефност,  става особено проблематично. Поради всички тези обстоятелства,  появата на тази творба на Пикасо в изложбата на МоМА се превръща в едно своеобразно събитие.

Изложбата е осъществена с любезното съдействие на повече от 30 публични и частни колекции от цял свят.  Куратор на тази уникална по своя характер изложба, организирана в Музея за модерно изкуство (МоМА), Ню Йорк,  е Ан Ъмленд.  Изложбата ще продължи до 6 юни 2011г. и се очаква да предизвика изключително голям зрителски интерес.


"Bottle, Guitar, and Pipe"

"Guitar, Gas Jet, and Bottle"

"Guitar"
Installation in the artist’s studio at 242, boulevard Raspail. Paris
Installation in the artist’s studio at 242, boulevard Raspail. Paris
Photographic composition with Construction with Guitar Player and Violin. Paris
Photographic composition with Construction with Guitar Player and Violin. Paris

"Picasso`s Violin Hanging on the wall" /1913/ - part of the exhibition "Picasso Guitars 1912 - 1914"

"Siphon, Glass, Newspaper, and Violin"
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!