НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Графичното творчество на един от най-големите скулптори на 20 век- Хенри Мур ще бъде представено в град Лийдс, Великобритания (02.02.2011)

„На децата се казва, че езикът е форма на духовно общуване, че музиката е начин на общуване чрез слуха, но никой не ги учи как да използват очите си, за да вникнат в природата и да получат удоволствието от контакта с визуалните изкуства, със скулптурата и живописта.

Ако те се опитат да нарисуват нещо, ще трябва първо да се научат да го виждат - рисунката може да излезе много слаба, но главното е, че поне за кратко време ще бъдат принудени интензивно да гледат.”

                                                Хенри Мур

На 3 февруари Институтът „Хенри Мур” в Лийдс, Великобритания, ще представи най-голямата, правена досега изложба - графики на Хенри Мур.

Мур е един от водещите творци през 20 век. Той е световноизвестен, преди всичко със своите скулптурни произведения, изработени основно от камък и бронз. 

Без името на Хенри Мур трудно бихме си представили характера и развитието на модерната скулптура днес. Този, изключително иновативен в своите художествени търсения, творец разширява и динамизира пространствения живот на пластиката и налага едно качествено ново разбиране за скулптурата като цяло. Мур има активното отношение към натурата, но неговата скулптура е в своята същност абстрактна. Той използва естествените форми като изразни средства в своите пластики.

Скулптурата, носеща подписа на Хенри Мур, е многопластова, съдържателна и богата на образни внушения. 

На фона на популярните в цял свят скулптурни творби на Мур, изложбата , организирана от Института „Хенри Мур” в Лийдс, представя негови щампи, гравюри, рисунки. Графичните произведения на Хенри Мур са сравнително слабо популярна, но изключително интересна част от неговото творчеството.

Интересът на Мур към графиката започва след Първата световна война и продължава до края на живота му. Работата му в областта на графиката е особено интензивна през 70-те години на 20 век. Особено любими теми, групиращи произведенията му в серии, са животни, майка и дете, гола женска фигура и т.н.

Част от представените в изложбата произведения са илюстрации към книги на световноизвестни писатели-класици като У. Х. Одон, Шарл Бодлер, Лорънс Даръл, Шекспир, Данте, Андре Жид и много други. Чрез тези илюстрации на Хенри Мур се разкрива сложното взаимодействие между текст и изображение, между книгата като литературно произведение и печатната графика като негов изобразителен аналог.

Куратори на изложбата са Пери Грийн, Дейвид Мичинсън и Лиза Ле Фювър.

Изложбата-графични творби на Хенри Мур, ще продължи до 3 април 2011г в галерията към Института „Хенри Мур”, Лийдс, Великобритания.

Експозицията представлява своеобразно допълнение към една предстояща изключително важна и мащабна ретроспекция към творчеството на Хенри Мур, организирана от Института „Хенри Мур” и галерия Tate Britain. Тя ще се състои в Художествената галерия отново в град Лийдс през март тази година.

Ретроспективната изложба ще представи различни аспекти от творческия път на един от най-големите художници на 20 век- Хенри Мур. 

 

 

 

Henry Moore in the Gildmore Studio, Perry Green, working on a print portfolio, 1972
Henry Moore in the Gildmore Studio, Perry Green, working on a print portfolio, 1972
Henry Moore
Henry Moore
Henry Moore-original lithograph /1977/
Henry Moore-original lithograph /1977/
Henry Moore`s  lithograph - Figures Allonges /1971/
Henry Moore`s lithograph - Figures Allonges /1971/

"Mother and Child XVI" /1983/
Reclining Figure -1978 (1)
Reclining Figure -1978 (1)
Reclining Figure - 1978 (2)
Reclining Figure - 1978 (2)
Reclining Figure - 1978 (3)
Reclining Figure - 1978 (3)
Reclining Nude - 1931
Reclining Nude - 1931
Thirteen Standing Figures - 1958
Thirteen Standing Figures - 1958
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!