НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Единствена по рода си, тематична изложба, представяща „Картоиграчи”-те на Пол Сезан ще бъде открита в музея Метрополитън, Ню Йорк (08.02.2011)

Музеят Метрополитън в Ню Йорк ще открие изложба, с която ще проследи иконография, свързана с творчеството на човека, смятан от мнозина за основоположник на модернизма – Пол Сезан. Проучването ще се концентрира върху неговите картоиграчи и селски персонажи, които той рисува в Екс ан Прованс, Франция. Изложбата ще бъде открита на 9-ти февруари и ще продължи до 8-ми май 2011г.

 

Това е първата изложба, която се фокусира върху този аспект от творчеството на Сезан – фигуралните композиции, представящи неговите картоиграчи. Изложбата е съвместна между галерията на Института за изкуства Курто в Лондон и музея Метрополитън, но за осъществяването са взети назаем експонати от Музея на импресионистите в Париж – Орсе, музея Ермитаж в Санкт Петърбург, музея Кимбъл в Тексас, музея Пушкин в Москва и други.

 

Изложбата ще представи за пръв път заедно най-цялостната група, представяща този сюжет, в която ще бъдат включени трите картини на „Картоиграчи”, пет от едни от най-забележителните портрети на селяни, както и множеството подготвителни рисунки към тях, акварели и маслени етюди. „Картоиграчи” на Сезан, редом с неговата прочута серия на „Къпещи се” , е една от най-амбициозните фигурални композиции в неговата кариера.

 

Сезан създава множество подготвителни рисунки и етюди за неговата серия „Картоиграчи”, но това, което прави впечатление е, че те не са изобразени групово, а отделя на всеки един от тях индивидуално внимание, като ги изобразява върху самостоятелни рисунки, а след това ги „сглобява” върху платното. Известно е, че за тях са му позирали негови приятели или работници, от неговата ферма. Картоиграчите на Пол Сезан не са представени като бедни пияници или комарджии, както са рисувани векове наред. Вместо това, те са стоически безмълвни, потопени в магията на играта, неиздаващи своите емоции.

 

Пол Сезан остава в историята на изкуството като междинна фигура между пост- импресионизма и кубизма. Неговите съвременници невинаги са разбирали онова, което той се опитва да изрази чрез своите произведения, като доста често си е създавал и врагове след най-добрите си приятели. Въпреки това, той инспирира художници като Пикасо, които променят начина по който ние възприемаме изкуството днес.

 

Преди да стане факт изложбата в музея Метрополитън, тя беше част от експозицията на галерията на Институт Курто (The Courtauld Gallery) в Лондон в периода 21-ви октомври 2010 – 16-ти януари 2011г.

 

Man smoking a pipe’, from the Pushkin Museum of Fine Art, Moscow
Man smoking a pipe’, from the Pushkin Museum of Fine Art, Moscow
Man With a Pipe - from the Courtauld collection
Man With a Pipe - from the Courtauld collection
Paul Cezanne - Card Players, Courtauld Gallery of Art, London
Paul Cezanne - Card Players, Courtauld Gallery of Art, London
Paul Cézanne Card Player in a Blue Smock
Paul Cézanne Card Player in a Blue Smock
Paul Cézanne- The Card Players, The Metropolitan Museum of Art
Paul Cézanne- The Card Players, The Metropolitan Museum of Art
The Smoker’, from the State Hermitage Museum in St Petersburg
The Smoker’, from the State Hermitage Museum in St Petersburg
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!