НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Творби на един велик скулптор - Огюст Роден и фотографии на един съвременен автор - Хироши Сугимото ще бъдат представени в съвместна изложба в Париж (08.02.2011)

На 11 февруари 2011г. Gagosian Gallery, Париж ще представи на вниманието на всички любители на изкуството една уникална по своя характер изложба.

„Роден – Сугимото” е изложба, която обединява произведения на двама творци- работещи в различно време, но близки един до друг по идеи и концепции.

Огюст Роден е роден в Париж през 1840г. Той е френски скулптор, известен като основоположник на импресионизма в скулптурата. Неговият гениален творчески почерк разчупва статуквото на консервативния академизъм, популярен по това време и  променя езика на скулптурата, проправяйки път към модернизма.

Големият скулптор започва своя творчески път с немалко премеждия. Въпреки че, едва на 17 годишна възраст той получава 2 награди- за моделиране и за рисуване, неговата първа творба- „Човек със счупен нос“ е отхвърлена категорично от Парижкия салон през 1864г. Впоследствие,  Огюст Роден бива отхвърлян цели три пъти на кандидат- студентските изпити в изключително консервативната по това време Художествена академия в Париж- École des Beaux-Arts. Признание за таланта си Роден получава, едва когато държавата откупува две негови статуи:  „Йоан Кръстител“ (1878) и „Крачещият мъж“ (1877).  Впоследствие, скулптури като  „Ева“, „Олимиер“ (1885),  „Мимолетна любов“ (1886),  „Целувката“(1886) ,  „Мислителят“ (1888) получават всеобщо признание от френския художествен елит. Следва поръчка за изработката на голям скулптурен портал от френското правителство. На работата си над „Портите към ада” Роден посвещава остатъка от живота си. Едновременно с това, Роден създава цял ред монументални пластики. През 1884 той започва да работи над скулптурната група „Гражданите на Кале“, а през 1886 - над проект за паметник на Виктор Юго. През 1891 т. получава поръчка от Société des Gens des Lettres за скулптура на Оноре дьо Балзак. Статуята на Балзак е последната голяма работа на Роден, но в последвалите години той създава много забележителни скулптурни портрети, поръчани му от известни и влиятелни личности.

В своята изложба „Роден – Сугимото”, Gagosian Gallery, Париж излага на вниманието на зрителите 3 творби на Роден, представителни за 3 периода от неговия творчески път. Трите творби са правени от големия френски скулптор през последните 30 години от неговия живот. Първата от тях е скулптурата „The Three Shades” („Трите сенки”), правена през 1880г., втората е бюст- паметника на Виктор Юго от 1897г., а третата –  „The Whistler Muse” („Музата на свирача”), направена от Роден през 1908г.

 

Скулптурите на Роден са експонирани в Gagosian Gallery редом с фотографии на един съвременен творец – Хироши Сугимото. Това е една неочаквана и безпрецедентна комбинация.

Хироши Сугимото е един от най- известните и харесвани фотографи по цял свят. Японският фотограф е силно повлиян от работите на Марсел Дюшан, а също така и от големите направления в изкуството на 20 век- дадаизма и сюрреализма. Самият Сугимото говори за работата си като израз на едно „експонирано време”. Неговите снимки служат като капсули на времето- затворили в себе си поредици от събития. Творбите му винаги са фокусирани върху преходността на живота и конфликта между живота и смъртта.

През 2007г. в своята серия фотографии „Стилизирана скулптура” Сугимото заснема облекла от Института в Киото. Всяка заснета от него дреха е ключов момент от историята на модата през 20 век. Но важна за японския фотограф е не дрехата, нито историята, която тя разказва, а светлосенките, формите, обемите, повърхността.   Сугимото улавя абстрактния скулптурен характер, присъщ на историята на облеклото - една история, древна като самото човечество. По този начин той изобразява вечността отвъд преходност- красотата на надиплената тъкан отвъд променливия характер на модата.

 

Глината, изваяна изпод пръстите на великия скулптор от 20в.- Огюст Роден и времето, уловено от фотоапарата на един съвременен творец- Хироши Сугимото, всъщност са обединени от една обща цел- да запечатват в себе си вечността.

 

Изложбата „Роден- Сугимото” ще бъде придружена с каталог- с текстова част, изготвена от американския изследовател и куратор Кенет Уейн.
Тази уникална по своя характер изложба ще бъде достъпна за зрителски интерес между 11 февруари и 25 март 2011г. в Gagosian Gallery, Париж.

Бюст- паметника на Виктор Юго от 1897г
Бюст- паметника на Виктор Юго от 1897г
The Three Shades
The Three Shades
Hiroshi Sugimoto /1/
Hiroshi Sugimoto /1/
Hiroshi Sugimoto /2/
Hiroshi Sugimoto /2/
Hiroshi Sugimoto /3/
Hiroshi Sugimoto /3/
Hiroshi Sugimoto /4/
Hiroshi Sugimoto /4/
Hiroshi Sugimoto /5/
Hiroshi Sugimoto /5/
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!