НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба в Tate Britain, Лондон проследява развитието на акварелните техники през различните периоди от историята на изкуството (17.02.2011)

На 16 февруари 2011г. в известната лондонска галерия Tate Britain се откри изложбата: „Акварел”. Тази изключително интересна изложба си поставя за цел да проследи историята на акварела - от средните векове до ден днешен. От илюстрациите на средновековните ръкописи през представителни за изкуството на прерафаелитите, символистите и неоромантиците произведения до творческите експерименти на  съвременни автори, акварелът има място в почти всеки един период от историята на изкуството. В рамките на събитието ще бъдат представени около 200 произведения на изкуството, включително шедьоври на големите майстори на акварелните техники: Уилям Блейк, Джоузеф Търнър, Томас Гъртин. Ще бъдат експонирани и творби на модерни и съвременни автори, експериментиращи в областта на тази техника като Патрик Хийрън, Питър Дойг, Ян Маккийвър, Трейси Емен и Аниш Капур.

Изложбата представя акварелните техники изключително цялостно. Тя ги проследява през всеки етап от тяхното изключително дълго историческо развитие.

Акварелът е бил познат още в древността на китайците и египтяните. Древните китайци са рисували миниатюрите си с черни акварелни бои, приготвени от саждите на овъглени иглолистни дървета. В Европа през Средновековието боите за фреските и стенописите  са се правели също на водна основа. През Ренесанса акварелът е бил спомагателна живописна техника за рисуването на ескизи и проекти на творби, а като самостоятелен вид в живописта се развива едва през 17-18 век. На практика акварелът, в своя вид познат ни до ден днешен, се ражда в Англия и Франция. Във Франция творят големи майстори на акварела като Жан Жерико и Оноре Домие. През 1880 година именно във Франция е основано първото творческо сдружение на художниците-акварелисти. Първите английски акварелисти са  Джоузеф Търнър, Ричард Парк Бонингтън, Джон Констабъл, Джон Козънс. Творби на всички тях ще бъдат представени в изложбата. Акцентът в експозицията, представена в Tate Britain ще бъде поставен върху така наречения златен век на акварелната техника във Великобритания, а именно - периода между 1750 и 1850 година. Акцентът е поставен върху този период, но по принцип изложбата обхваща изключително широк времеви диапазон от около 800 години.

Куратор на експозицията е Алисън Смит.

Тази изключително интересна изложба, проследяваща многовековната история на акварела,  ще може да бъде видяна от всички любители на изобразителното изкуство в експозиционната площ на Tate Britain, Лондон между 16 февруари и 26 август 2011 година.

Anish Kapoor /2007/ - Untitled
Anish Kapoor /2007/ - Untitled
Turner - A Storm (Shipwreck), /1823/ - Watercolour on paper
Turner - A Storm (Shipwreck), /1823/ - Watercolour on paper
Turner - Тhe Mew Stone at the Entrance of Plymouth Sound, /1814/ - Watercolour on paper
Turner - Тhe Mew Stone at the Entrance of Plymouth Sound, /1814/ - Watercolour on paper
Turner - Arundel Castle with Rainbow, /1824/ - Watercolour on paper
Turner - Arundel Castle with Rainbow, /1824/ - Watercolour on paper
Turner - Rye, Sussex, /1823/ - Watercolour on paper
Turner - Rye, Sussex, /1823/ - Watercolour on paper
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!